Düzenleme Meclis'e Sunuldu: Asgari Ücrete 3 Ayda Bir Ara Zam mı Geliyor?

Düzenleme Meclis'e Sunuldu: Asgari Ücrete 3 Ayda Bir Ara Zam mı Geliyor?
Asgari ücrete ara zam konusunda yeni düzenleme meclise sunuldu. CHP, asgari ücrete 3 ayda bir enflasyon oranında zam talep etti. İşte detaylar.

Asgari ücrete ara zam büyük beklenti yaratmış durumda. Temmuz ayı öncesinde durumun netlik kazanması beklenirken CHP’den yeni bir düzenleme önerildi. Meclise sunulan yeni öneriye göre asgari ücret için 3 ayda 1 enflasyon oranında artış yapılması istendi. Düzenleme konusunda uzmanlardan değerlendirmeler gelirken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan bugüne kadarki açıklamalarında ara zam konusunu kapattı.

Asgari Ücrete Temmuz Ayında Zam Yapılacak mı?

2024 Ocak ayı öncesinde yüzde 49 oranında artış yapılan asgari ücret, 5 bin 600 TL artmıştı. 17 bin 2 TL’ye çıkarılan asgari ücrette beklentiler 20 bin TL seviyeleri. Bu konuda ilk açıklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan gelirken Bakan ara zam konusunda kapıları kapatmıştı. Fiyat istikrarının sağlanması adına ara zam yapılmayacağını söyleyen Bakan Işıkhan, bundan sonraki süreçte yılda 1 defa asgari ücrete zam yapılacağını söyledi. Ancak CHP grubundan meclise sunulan yeni düzenleme sonrasında asgari ücret ara zam beklentileri yeniden arttı.

asgari-ucret.jpg

"Gözden Geçirilmeli"

Konuyla ilgili ilk değerlendirme Ekonomist Dr. Turgay Bozoğlu'ndan geldi. "Asgari ücret ise şu an için bile açlık sınırının altında kaldı. Böyle bir tabloda asgari ücretin elbette gözden geçirilmesi gerekiyor. Erdoğan-Özel görüşmesinde ekonomik durumun da masada olacağını düşünüyorum. Tablonun bize gösterdiği şu; emeklilerin yasal olarak alacakları artış dışında ek bir zam olmayacak. Bugün bunu biliyoruz. Bakan Şimşek'in Işıkhan'ın açıklamalarından Merkez Bankası'nın açıklamalarından bunu görüyoruz. 20 milyon kişi doğrudan merkezi bütçeden yardım alıyor. 8 milyon çocuk maddi yoksunluk çekiyor. Böyle bir tabloda asgari ücretin elbette gözden geçirilmesi gerekiyor. Bildiğim kadarıyla CHP'nin de her 3 ayda bir artırılmasıyla ilgili teklifi var. Mevduata da baktığımızda ülkenin şartları ve koşullarına bakılarak en geç iki yılda bir yapılır diyor. Bunu her ay da yapmanız mümkün." diyerek düşüncelerini dile getirdi.

Meclise alınacak karar asgari ücretle ilgili tüm tartışmaları da sonlandıracak.