Süleymaniye'nin siluetini bozan yapıya AK Parti ve MHP 'evet' dedi

Süleymaniye'nin siluetini bozan yapıya AK Parti ve MHP 'evet' dedi
Süleymaniye Camii'nin siluetini bozduğu için tepki gösterilen İlim Yayma Cemiyeti'ne ait yapı projesi, İBB Meclisi'nde AK Parti ve MHP'nin oylarıyla kabul edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi, İlim Yayma Vakfı'nın projesi için bir kez daha "evet" oyu kullandı. Bu proje, Mimar Sinan tarafından 470 yıl önce kalfalık olarak yaptırılan Süleymaniye Camii'nin siluetini bozabilecek ve tartışmalara neden olmuştu. Ancak AKP ve MHP'li meclis üyelerinin "evet" oyunun çoğunluk oluşturmasıyla, plan değişikliği kabul edildi. CHP ve İYİ Parti grubu ise "hayır" oyunu kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi'nin aralık ayı toplantısında, Fatih Demirtaş Mahallesi'nde yer alan ve 2024'te bitmesi planlanan İlim Yayma Vakfı tarafından inşa edilen yapının plan değişikliği gündeme geldi. Bu yapı, tarihi Süleymaniye semtinde yapılan kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında Süleymaniye Camii'nin siluetini bozabilecekti ve bu nedenle günlerce tepkilere neden olmuştu.

GEÇEN YIL KABUL EDİLMİŞTİ

Geçen yıl eylül ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi'nde gündeme gelen plan değişikliği, CHP ve İYİ Parti grubunun "hayır" oyuna rağmen, AKP ve MHP'li meclis üyelerinin çoğunluk oluşturan "evet" oyunun kullanılmasıyla kabul edilmişti.

Gökhan Kam imzalı Cumhuriyet haberine göre, İstanbul 1 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu (KVKB) tarafından olumlu görüş verilen plan değişikliği, KVKB'nin kapatılması ve söz konusu kurulun görev ve yetki alanlarının İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü'ne devredilmesi nedeniyle yeniden görüş talep edilmiştir. Ayrıntıları bilinmeyen bu plan değişikliği, koruma kurulundan yeniden görüş alınması talebiyle birlikte kabul edilmiştir.

YENİDEN KABUL EDİLDİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi'nin aralık ayı toplantısında, İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü (KVKB) tarafından olumlu görüş verilen plan değişikliği tekrar oylandı. Plan değişikliği raporuna, KVKB Müdürlüğü'nün olumlu görüşü eklenerek, AKP ve MHP'li meclis üyelerinin çoğunluk oluşturan "evet" oyunun kullanılmasıyla tekrar kabul edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, inşaatın fotoğraflarını paylaşarak, Süleymaniye Camii'nin siluetini bozan yapı için tepki göstermişti. Polat, "İzinli olsa da, Süleymaniye Camii'nin silüetini bozan bu yapı bir zulümdür. Lütfen bunu yapmayın" demişti.

İlim Yayma Vakfı, inşa ettiği binanın Süleymaniye Camii'nin siluetini kapattığına yönelik İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) tepkisine ilişkin olarak, "Daha yüksek ve büyük bir bina yıkılarak yerine, kademelendirilmiş, bölgenin tarihi siluetine uygun ve inşaat alanı daha küçük bir bina yapılmaktadır" açıklaması yapmıştı. İBB, inşaatın acil durdurulması için başvuru yaparken, kamuoyu da bu konuda tepki göstermişti. İBB, daha sonra inşaatı mühürlemişti.