Özel Okullarda Zam Sınırının Olmaması Fiyatları 3'e Katlıyor

Özel Okullarda Zam Sınırının Olmaması Fiyatları 3'e Katlıyor
Özel okulların fiyatları gündemdeki yerini koruyor, özel okul ücretlerinden herkes şikayetçi duruma geldi.

Okulların kapanmasına kısa bir zaman kala, özel okul ücretlerindeki zamlar yeniden gündem oldu. Bazı özel okullarda yıllık ücret 2 milyon liraya çıktı. Veliler ise okul ücretlerinden, özel okullar da artan maliyetlerden şikayetçi.

Yemek, servis, kıyafet ve kırtasiye derken okul gereksinimleri listesi uzayıp gidiyor. Özel okul eğitim fiyatlarına bir de ek kalem ücretleri dahil olunca tutar milyon liralara kadar yükseliyor. Tartışmalı özel okul ücretlerinde, büyükşehirlerdeki makas iyice genişledi. İstanbul'da özel okullar 200 bin liraya da 2 milyon liraya da bulunabiliyor.

Özel Okullarda Kademe Geçişlerine Zam Sınırı Yok

Milli Eğitim Bakanlığı'nın özel okullar için yüzde 57 zam sınırlaması ise, kademe geçişlerinde geçerli olmuyor. Örneğin, aynı eğitim kurumunda ilkokulu bitirip, ortaokula geçen bir öğrenci için zam oranı 2-3'ye katlıyor.

Özel okul temsilcileri ise maliyetleri karşılamakta zorlandıklarını ifade ediyor.

Özel okulların KDV ücretleri, salgın döneminde yüzde 1'e indirilmişti. Yeni vergi düzenlemesi ile bu oran yüzde 8'den yüzde 10'a çıkarıldı. Sektör temsilcileri, fiyatların karşılanabilir olması için KDV ücretlerinde indirim bekliyor.