Kripto para borsasında büyük çöküş! Milyarlarca dolar uçtu

Kripto para borsasında büyük çöküş! Milyarlarca dolar uçtu
Kripto para yatırımcıları sosyal medyada Binance Genel Müdürü (CEO) Changpeng Zhao’ya adeta isyan ediyor. Kripto para borsasında son günlerde milyarlarca dolar buhar oldu. İşte kripto para borsasında yaşanan krizin nedenleri...

Kripto para piyasaları iki büyük borsa arasındaki rekabetin kontrolden çıkması ile adeta yerle bir oldu. Binance Genel Müdürü (CEO) Changpeng Zhao’nun rakip borsa FTX’e ait kripto para birimi FTT’lerin bütününü satışa çıkardığını açıklamasıyla çöküşü hızlandırdı.

Milyarlarca dolar uçarken, yatırımcılar endişe içerisinde bekliyor.

İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI GELMİŞTİ

FTX’in kurucusu ve genel müdürü Sam Bankman-Fried, 7 Kasım’da Twitter’da bir rakibin sahte iddialarla kripto para borsasının peşine düşmeye çalıştığını öne sürmüştü. Fakat daha sonra Fried rakip borsa Binance ile işbirliği çağrısı yaptı.

“FTX’in nakit krizi ile karşı karşıya olduğuna” yönelik söylentiler kulaktan kulağa dolaşırken, yatırımcılar FTX Token satışına gaz verdi. 23 dolar seviyesindeki FTT saatler içinde 9 dolara dek indi.

PİYASA BUHAR OLDU

Başka bir ifadeyle krizden bir gün evvel 1 milyon Amerikan Doları yatıran bir yatırımcının parası 181 bin dolara düştü.

FTX ile Binance arasında ortaklık anlaşması imzalandığı açıklansa da haber piyasalardaki düşüşü önleyemedi. Bitcoin beş ay sonra ilk defa 18 bin doların altına düştü. Bitcoin tarihi zirve olan 66 bin 100 dolar düzeyine kıyasla yüzde 75 değer yitirdi.

Binance’in rakip FTX kripto para borsasını satın alma adımı, kripto dünyasındaki çoğu gelişme gibi çok süratli oldu. Bu durum hem borsadaki yatırımcıları hem de hissedarları etkiledi.

YATIRIMCILARA BİLGİ VERİLMEDİ

FTX’e yatırım yapanlara herhangi bir bilgi aktarılmadı. FTX’e yatırım yapanlar arasında BlackRock, VanEck, Sequoia Capital ve Temasek gibi finans devleri de yer alıyor.

Kripto para borsası Binance ile imzalanan anlaşmanın detayları sır gibi saklanıyor. FTX kasırgası nedeniyle bazı ağlarda çekim işlemleri belirli bir süreliğine durduruldu. Ethereum, Avalanche, BNB Chain ve Polygon ağlarındaki cüzdanlarda para çıkışı durdu.

FTX BATTI

Konuya yakın kaynaklar dünyanın en önemli merkezi kripto para borsalarından FTX’in battığını öne sürüyor. Binance’in kurtarmak için FTX’i satın alabileceğine yönelik bilgiler ise, resmî ağızlardan onaylanmadı.

Binance’in patronu Changpeng Zhao’nun FTX’in bilançosunun detayları ile incelemeden nihai imzayı atmaktan çekindiği belirtiliyor. FTX’in ve kardeş şirketi Alameda Research’ün dolar rezervinin para çıkışlarını karşılamaktan uzak kaldığı kaydediliyor.