Dünya Bankası Altın Yorumu: Büyük Zirve ve Düşüş Var!

Dünya Bankası Altın Yorumu: Büyük Zirve ve Düşüş Var!
Dünya Bankası yeni raporunda altın için kapsamlı bir analiz gerçekleştirdi. Analzie göre 2024 ve 2025’te altın fiyatları tam ters yönde hareket edecek.

Ekonomi alanında değerlendirme ve analizleriyle yakından takip edilen Dünya Bankası, 2024 ve 2025 yıllarına yönelik altın tahminlerini güncelledi. Güvenli liman olarak görülmeye devam eden altının 2024 yılında yükseliş içerisinde olacağını duyuran Dünya Bankası, özellikle yıl sonuna kadar zirvelere işaret etti.

Altın Fiyatları 2024’te Zirve Yapacak

Dünya Bankası altın fiyatlarıyla ilgili 2024 yılında rekor seviyeleri işaret etti. Ortalama fiyatın yükselmesinin beklendiğini duyuran merkez, 2025 yılında ise düşüş yaşanacağını söyledi. Ancak bu düşüş, 2024’teki çıkışın 2025’te de kısa bir süre devam etmesinin ardından gelecek.

2023 yılının ortalarından bu yana Dünya Bankası'nın emtia fiyatları endeksinin temelde değişmediği belirtilirken, raporda jeopolitik gerilimlerin artmayacağı varsayımıyla küresel emtia fiyatlarında bu yıl yüzde 3, 2025'te ise yüzde 4'lük bir düşüş öngörüldüğü ifade edildi. Ancak bu düşüşün, çoğu ülkede enflasyonu bastırmak için merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde kalan etkili bir araç olmadığına dikkat çekildi ve faiz oranlarının hızlı bir şekilde düşürülmesinin zorlaşabileceği vurgulandı.

dunya-bankasi-altin-ceyrek-altin.jpg

Raporda ayrıca, son 2 yılda sürmekte olan jeopolitik gerilimlerin petrol ve diğer birçok emtianın fiyatlarını desteklediği ve bu yıl Brent petrolün varil fiyatının ortalama olarak 84 dolar, gelecek yıl ise 79 dolar olacağı tahmin edildiği ifade edildi. Orta Doğu'daki çatışmaların artması durumunda petrol arzındaki kesintilerin küresel enflasyonu artırabileceği ve hatta ılımlı bir arz kesintisinin fiyatı 92 dolara, daha ciddi bir kesintinin ise Brent petrol fiyatını 100 doların üzerine çıkararak küresel enflasyonu neredeyse 1 puan artırabileceği değerlendirildi.

Rapora göre fiyatlar üzerinde önemli etki yapacak olaylar ve gelişmeler ise şöyle;

  • Gelişmekte olan ülkelerden gelen talep
  • Artan jeopolitik riskler
  • Orta Doğu'daki çatışmalar
  • Doğal gaz, gübre ve gıda fiyatlarındaki artışlar
  • Yeşil teknolojilere yapılan yatırımların temel metallerin fiyatlarını arttırması