Türkiye'den dikkat çeken hamle! Boğaz geçiş ücretlerine 5 kat zam

Türkiye'den dikkat çeken hamle! Boğaz geçiş ücretlerine 5 kat zam
Enflasyonun pençesinde olan Türkiye, boğazlardan aldığı geçiş ücretlerine tam 5 kat zam yaptı. Gemilerden tonaj başına alınan 0,8 dolarlık ücret 4 dolar olarak güncellendi.

Ekonomide zor günler yaşayan Türkiye, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin kendisine verdiği uluslararası haklar çerçevesinde boğazlardan aldığı gelirde zam yaptı.

1936'da imzalanan Montrö Anlaşmasına göre Türkiye, İstanbul Boğazı'ndan geçen ve Çanakkale Boğazı'na girip çıkan gemilerden fener, tahlisiye ve sağlık rüsumu ücreti isteme hakkına sahip.

1983 senesinde Türkiye, Frank bedelinde yüzde 75 indirim yaparak bir Frank'ı 0.80 dolar olarak sabitlemişti.

5 KAT ZAM YAPILDI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı temsilcileri ise mesele ile alakalı yaptıkları açıklamada 39 senelik mağduriyetin giderildiğini duyurdu. "Gelinen süreçte bugün şu an aldığımız ücreti 5 katına çıkardık. 7 Ekim 2022 itibariyle bu geçerli olacak. 39 yıllık mağduriyet giderildi" ifadelerine yer verildi.

Bu sebeple Frank bedeli 5 kat zam yapılarak net tonaj başına 4 dolar olarak tespit edildi.

7 Ekim 2022'de düzenlemenin yürürlüğe girmesi ile beraber şu anda boğazlardan alınan fener, tahlisiye ve sağlık rüsumu ücretleri 5 kat zamlanarak mevcutta 40 milyon dolar olan gelir 200 milyon dolar düzeyine yükseltilecek.