Hükümete yakın gazete yazdı! Esad Türkiye'ye 5 şart koştu

Hükümete yakın gazete yazdı! Esad Türkiye'ye 5 şart koştu
Hükümete yakın Türkiye gazetesi Suriye lideri Beşar Esad'ın Türkiye'den 5 talebi olduğunu yazdı. Son zamanlarda hükümete yakın gazeteler Esad ile görüşüleceği haberleri yapıyordu.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 11 sene önce patlak veren Suriye iç savaşında sürdürdüğü Esad karşıtı politikadan geri adım atması sonrasında Şam hükümeti yeni koşulları masaya koydu. Erdoğan’ın Suriye lideri Beşar Esad ile telefonda görüşeceği öne sürülürken, hükümet yanlısı Türkiye gazetesi Esad’ın Erdoğan’dan 5 isteği olduğunu belirtti.

Yılmaz Bilgen imzasıyla paylaşılan haberde, Şam hükümetinin şart koştuğu öne sürülen koşullar şu şekilde:

1- İdlib’e Suriye hükümetinin kontrolünün geri dönmesi;

2- Reyhanlı-Cilvegözü Sınır Kapısı ile Kesep Gümrüğü’nün de Şam rejimine verilmesi;

3- Cilvegözü-Şam arasında ticari koridor;

4- Suriye’nin doğusunda yer alan Deir el-Zor-Haseke ile Halep-Lazkiye hattında M4 ismiyle bilinen stratejik ulaşım koridorunda (M4) Şam’ın tam kontrolü,

5- Avrupa ve ABD’nin Esad rejimine destek veren bürokrat, iş insanı ve şirketlere dönük yaptırımları hususunda Türkiye’nin destek vermesi.

TÜRKİYE'NİN DE ŞARTLARI VAR

Öte taraftan haberde, Türkiye’nin bu isteklere cevap olarak “PKK/YPG bölgelerinin bütünüyle temizlenmesini” talep ettiği, bunun dışında “muhalefet ile Şam arasında siyasi, askeri entegrasyon süreçlerinin sağlıklı bir şekilde tamamlanması” ile beraber mültecilerin güvenli geri dönüşü ve yerleşim sonrası uygulamaları görmek istiyor.

Haberde, Ankara’nın “ilk dönemde Humus, Şam ve Halep’in güvenli ve onurlu dönüşler için pilot bölge olmasını ve ardından bu kapsamın genişletilmesini” istediği iddia edildi.