Ahmet Çakar'ın iddiasıyla gündeme gelen Cemalnur Sargut kimdir?

Ahmet Çakar'ın iddiasıyla gündeme gelen Cemalnur Sargut kimdir?
Ahmet Çakar'ın Galatasaray yöneticisi Erden Timur ile ilgili ortaya attığı iddialar sonrasında gündeme gelen Cemalnur Sargut kimdir, tarikatı var mıdır? Cemalnur Sargut nerelidir?

Cemâlnur Sargut, 3 Kasım 1952 İstanbul doğumlu Türk araştırmacı yazar ve yayıncıdır. Tasavvuf ve İslâm üzerine araştırma ve incelemeleri ile bilinir. Nefes Yayınevi'nin ve Kerim Vakfı'nın kurucusu, Türk Kadınları Kültür Derneği'nin İstanbul şubesi başkanıdır.

Cemâlnur Sargut, 3 Kasım 1952'de İstanbul'da mutasavvıf bir ailenin kızı olarak doğdu. Üniversite eğitimini kimya mühendisliği alanında bitirdi. Gençliğinde felsefeye alakalı olan Sargut, büyük felsefecilerin yaşamını incelediğinde, bu ilmin yaşanamayan bir ilim olduğu fikrine varınca, İslâm'a ve tasavvufa yöneldi. Sâmiha Ayverdi'nin yakın çevresinde Kur'ân ve Mesnevî çalışmalarına başladı.

HALKA AÇIK DERSLER YAPIYOR

Ken'an Rifâî, Meşkûre Sargut ve Sâmiha Ayverdi etkisinde tasavvuf araştırmalarının haricinde Mevlânâ Celâleddîn-î Rûmî, Abdülkâdir Geylânî, İbn-i Arabî, Niyazî-î Mısrî, Abdülkerîm el-Cîlî, Şems-î Tebrizî ve Sultan Veled gibi büyük mutasavvıfların yorumları ile Kur'an sûrelerini açıklayan eserler kaleme aldı. Ayrıca halka açık "Mesnevî", "Füsusu'l Hikem" ve "Tasavvuf" dersleri ve sohbetleri yapmaktadır.

Cemalnur Sargut, 20 sene kimya öğretmeni olarak çalıştı. Hocası Sâmiha Ayverdi tarafından 1966 senesinde kurulmuş olan Türk Kadınları Kültür Derneği'nin (TÜRKKAD) İstanbul Şubesi Başkanlığı vazifesini yapıyor. TÜRKKAD, Cemâlnur Sargut'un başkanlığında tasavvufun kişi ve toplumların ortak dili, ortak nefesi olabileceği fikriyle her kesimden bilim, kültür ve sanat insanını, manevî şahsiyeti ve her seviyeden dinleyiciyi bir araya getiren uluslararası sempozyumlar yapıyor. Bu konferanslarda ilmi hal, ibadeti aşka yolculuk olarak gören İslâm tasavvufunun günümüz problemlerine getirdiği çözümler görüşülüyor.

ABD'DE İSLAM KÜRSÜSÜ KURDU

Sargut, hocasının bu husustaki anlayışının insanlık âlemine tanıtmak için 2000 senesinden bu yana dersler verdiği ABD'nin North Carolina Üniversitesi'nde 2009 senesinde bir İslâm kürsüsü kurdu. İkinci bir İslâm kürsüsü de Çin'de Pekin Üniversitesi'nde kuruldu. Bu çalışmalarının ortak hedefi, öğrencilerin İslâm'ın yaşam biçimi olan tasavvuf eğitimini yaşayışları ile örnek olan hocalardan almalarını sağlamaktır.

İslâm’ın hakîkatinin tanıtılması amacıyla Doğu ve Batı arasında mânevî bir köprü kurulması fikri ile bu yöndeki çalışmalarıyla bilinir.