IBAN Kiralama Nedir, IBAN Kiralamak Suç Mu?

IBAN Kiralama Nedir, IBAN Kiralamak Suç Mu?
Türkiye’de son dönemlerde yüksek kazanç vaatleri ile gündeme gelen IBAN kiralama nedir? İşte Ticaret Bakanlığı’nın son dakika IBAN kiralama uyarısı…

Türkiye’de son dönemlerdeki ekonomik durgunluk, dolandırıcılar için farklı yöntemler geliştirilmesini sağladı. Çoğu kişinin ilgi gösterdiği son olay ise IBAN kiralama oldu. Olayların yaygınlaşmasının ardından konuyla ilgili Ticaret Bakanlığı bugün resmi bir açıklama yaptı. Açıklamalarda vatandaşların IBAN kiralama gibi durumlara karşı dikkatli olması gerektiği belirtildi. Mağduriyet yaşanmaması adına kazanç vaat eden sistemlerden uzak durulması uyarısı yapıldı.

“Ticaret Bakanlığına yapılan başvurular ve sosyal medyada yer alan paylaşımlardan çeşitli platformlar üzerinden tüketicilere ulaşılarak “banka hesabının kiralanması ya da kullandırılması karşılığında yüksek kazanç” vaadi ile yasa dışı kanallardan edinilen paranın transferini kiralanan banka hesapları üzerinden gerçekleştirildiği anlaşılmaktadır.” denilerek duyurulan açıklamalarda yaşanabilecek çeşitli risklere de değinildi.

IBAN Kiralama Nedir?

IBAN kiralama, başka kişilerin çeşitli yollar ile elde ettiği kazançları başka kişilerin IBAN’ı üzerinden transfer etmesidir. IBAN kiralamak, kişilerin bu paralarının transferini kolaylaştırdığı gibi IBAN’ını kiralayan kişilerin de kazanç elde etmesini sağlıyor. Belirli komisyon oranları ile yapılan bu işlemlerde IBAN kiralayan kişi komisyonunu alarak parayı kiralayan kişiye veriyor. Genellikle yurt dışından yasa dışı yollar ile elde edilen gelirlerin bir nevi aklanması için kullanılan IBAN kiralama yöntemleri, IBAN’ı kiralayan kişiler için pek çok suç teşkil edebiliyor.

Ticaret Bakanlığı açıklamasında bu tip risklere değinilirken Türkiye’de ilgili tüm birimlerin ortak bir şekilde hareket ederek bu tür durumlara karşı mücadele vereceği duyuruldu.

iban-kiralamak.jpg

IBAN Kiralamak Suç Teşkil Ediyor mu?

Ticaret Bakanlığı’nın açıklamasında şöyle denildi;

Son dönemde popüler bir dolandırıcılık yöntemi olarak kullanılan IBAN kiralama ilanları konusunda da benzer hassasiyetin gösterilmesi elzemdir. Burada öncelikle dikkate alınması gereken husus, bir banka hesabının maddi menfaat karşılığında başka kişiler tarafından kullanılmasına izin vermenin 5549 Sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Kanunu’na göre suç teşkil ettiğidir. Buna göre, hesap sahibi, hesabının başkası tarafından kullanıldığını bankaya bildirmezse, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası riskiyle karşı karşıya kalabilecektir.

Burada hesapta gerçekleşen işlemlerle ilgili sorumluluk doğrudan hesap sahibine aittir. Bu nedenle bu tür durumlarla karşılaşıldığında, ödeme dahil her türlü hesap işlemini gerçekleştirmeden önce kontrol etmek ve teyit etmek önemlidir.

Tüketicilerimizin, ekonomik çıkarlarını, haklarını, satın aldıkları mal ve hizmetlerle ilgili güvenliğini ve sağlığını korumaya ilişkin faaliyetlerimiz hassasiyetle sürdürülmektedir. Bu doğrultuda; sosyal mühendislik dolandırıcılığından kaynaklanan mevcut ve potansiyel mağduriyetlerin ortadan kaldırılmasına yönelik uygulamalar hakkında inceleme ve değerlendirmeler de devam edecektir.