Kosova ile Sırbistan arasındaki gerginliğin nedeni ne? Savaş kapıda mı?

Kosova ile Sırbistan arasındaki gerginliğin nedeni ne? Savaş kapıda mı?
Tüm dünya Kosova ve Sırbistan arasındaki gerginliğe kilitlendi. Avrupa'nın ortasında yeni savaş sesleri yankı buldu. Peki Kosova ile Sırbistan arasında neler oluyor? Kosova Sırbistan geriliminin nedeni ne?

Sırbistan ve Kosova arasında gerilim tırmanırken, Sırpların Kosova'nın kuzeyinde Kuzey Mitrovica ve Zveçan belediyelerinde iki yeni barikat kurdukları bildirildi. Bu gelişmeler, Avrupa Birliği (AB), NATO ve ABD tarafından Kosova'nın kuzeyindeki gerginliğin azaltılması ve barikatların kaldırılması çağrısı yapılmasına rağmen Sırbistan'ın KFOR'a (Kosova Barış Gücü) Sırp ordusu ve polisinin Kosova'nın kuzeyinde konuşlandırılmasını talep etmesiyle tüm dünya manşetlerinde "Yeni Savaş" sesleri yerini aldı. Bu nedenle, Kosova Başbakanı Albin Kurti, barikatların birkaç gün içerisinde Kosova polisi tarafından kaldırılacağını açıkladı ve Kosova polisi de dün acil ihale usulüyle 40 tona kadar ağır yüklerin kaldırılması için özel bir şirketle ekipman kiralama sözleşmesi imzaladı. Bu gelişmeler arasında, Sırbistan ordusunun "Hazır ol" talimatı verilmesi de endişe yarattı.

BÖLGEDE TÜRKLER DE YAŞIYOR

Bu sırada, Kosova polisi, geçtiğimiz hafta Jarinje ve Bernjak sınır geçişlerine kurulan barikatları kaldırmak için çalışmalarına devam etti. Bu barikatların kuruluş sebebi ise, eski Sırp polis memuru Dejan Pantic'in Kosova tarafından gözaltına alınması ve Sırpların bu gelişmeye tepki göstermesi oldu. Ayrıca, Boşnak Mahallesi, Kuzey Mitrovica'da çok etnikli bir semt olarak bilinen ve Sırp, Arnavut, Boşnak ve Türklerin bir arada yaşadığı bir bölge olarak önemli bir yere sahiptir. Bu mahalleden geçen yol, barikatlar kurulmadan önce Kuzey Mitrovica'nın kuzey ile güneyini bağlıyordu.

Tüm bu gelişmeler ve barikatların kuruluşu, AB, NATO ve ABD tarafından Kosova'nın kuzeyindeki gerginliğin azaltılması ve barikatların kaldırılması çağrısı yapılırken, Sırbistan da KFOR'a Sırp ordusu ve polisinin Kosova'nın kuzeyinde konuşlandırılmasını talep etmiştir. Bu arada, Kosova polisi, geçtiğimiz hafta Jarinje ve Bernjak sınır geçişlerine kurulan barikatları kaldırmak için çalışmalarına devam etmektedir. Bu barikatların kuruluş sebebi, eski Sırp polis memuru Dejan Pantic'in Kosova tarafından gözaltına alınması ve Sırpların bu gelişmeye tepki göstermesidir.