Horasan Erenleri Federasyonu nedir? MHP lideri Bahçeli'nin 2,5 milyon bağışladığı Horasan Erenleri Federasyonu kimindir?

Horasan Erenleri Federasyonu nedir? MHP lideri Bahçeli'nin 2,5 milyon bağışladığı Horasan Erenleri Federasyonu kimindir?
MHP lideri Devlet Bahçeli Horasan Erenleri Federasyonuna 2,5 milyonluk arsasını bağışladığını duyurmasının ardından, Horasan Erenleri Federasyonu'nun ne olduğu merak konusu oldu. Peki Horasan Erenleri kimdir, Horasan Erenleri federasyonu nedir, başkanı kimdir?

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesindeki yaklaşık 6 dönümlük arsasını, Horasan Erenleri Federasyonuna hibe ettiğini duyurdu. MHP lideri Devlet Bahçeli Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesindeki 6 dönüm arsasını bağışladığı Horasan Erenleri Federasyonu hakkında yapılan aramalar arttı. Peki, Horasan Erenleri kimdir, Horasan Erenleri federasyonu nedir, başkanı kimdir? sorularına yanıt aranmaya başladı.

MHP LİDERİ 2,5 MİLYONLUK ARSASINI HORASAN ERENLERİ'NE BAĞIŞLADI

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli yaptığı açıklamada "Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde üstüme kayıtlı 5788,91 metrekarelik (yaklaşık 6 dönüm) arsayı bilabedel Horasan Erenleri Federasyonu’na hibe ediyorum. Mezkur federasyon yönetimiyle Mersin Mitingimiz öncesinde yaptığım bir görüşmede bu tasarrufumu kendileriyle de paylaştım.

Unutulmasın ki, biz ezelden ebede uzanan ve asla kırılamayacak kardeşlik bağlarına sahibiz. Hiç kimseyle ayrımız, gayrımız yoktur. Mevzi farklılıkların muhteşem ve tarihi kaynaşmamıza herhangi bir engel çıkaramayacağına yürekten inanıyorum.

Alevi de biziz, Sünni de biziz, Caferi de biziz. Hepsinden önemlisi ve önceliklisi biz Müslüman Türk milletiyiz. Horasan Erenleri Federasyonu’na hediye ettiğim arsanın takdire şayan nice hizmetlere ve manevi ilerlemeye vesile olmasını Allah’tan niyaz ediyorum. Hayırlı olsun.

Anadolu’nun Türklükle ve İslamla müşerref olmasını sağlayan hikmet ve hidayet ehli Allah dostlarını, Ehli Beyt’in aziz büyüklerini, ezcümle muhterem ceddimizi hürmetle, rahmetle, minnetle anıyorum. Allah hepsinden razı olsun diyorum." İfadelerini kullandı.

HORASAN ERENLERİ FEDERASYONU NEDİR?

Anadolu'yu manevi açıdan inşa ve imar ettiğine inanılan kişilere Horasan Erenleri denir. Horasan Erenleri yaptıkları hizmetlerle Anadolu'yu İslam toprağı haline getirmiştir.  M. Fuad Köprülü’nün tespitlerine göre de, Osmanlı Devleti’nin kuruluşu sırasında faaliyet gösterdiği belirtilen dört zümreden biri olan Abdalân-ı Rum’u Horasan erenleri oluşturuyordu. XIV. yüzyıl kaynaklarında da “abdal” veya “baba” lakaplarıyla anılan bu dervişler topluluğu, ilk fetihlere katılarak büyük yararlıklar gösterdiler. Anadolu'yu manevi açıdan inşa ve imar ettiğine inanılan kişilere Horasan Erenleri denir. Horasan Erenleri yaptıkları hizmetlerle Anadolu'yu İslam toprağı haline getirmiştir.  M. Fuad Köprülü’nün tespitlerine göre de, Osmanlı Devleti’nin kuruluşu sırasında faaliyet gösterdiği belirtilen dört zümreden biri olan Abdalân-ı Rum’u Horasan erenleri oluşturuyordu. XIV. yüzyıl kaynaklarında da “abdal” veya “baba” lakaplarıyla anılan bu dervişler topluluğu, ilk fetihlere katılarak büyük yararlıklar gösterdiler.