İran'da yeni kıvılcım! Muhsin Şikari idam edildi

İran'da yeni kıvılcım! Muhsin Şikari idam edildi
Mahsa Amini'nin öldürülmesi sonrasında İran'da başlayan olaylarda ilk idam geldi. Muhsin Şikari isimli 23 yaşındaki bir genç idam edilerek öldürüldü.

İran'da Mahsa Emini'nin gözaltına alınmasının ardından ölmesi sonrasında başlayan olaylarla alakalı şimdiye dek idama mahkum edilen 11 kişiden biri olan Muhsin Şikari'nin cezasının infaz edildiği açıklandı.

Muhsin Şikari’nin ailesinin sokağa çıkıp haykırdığı anlar ise yalnızca İran'da değil bütün dünyada yankı uyandırdı.

İDAM CEZALARI İKİ AŞAMALI ONAYDAN GEÇİYOR

Devrim Mahkemeleri tarafından verilen idam cezalarının Yüksek Mahkeme tarafından onaylanması lazım ve İran Ceza Kanunu'na göre, "kamu düzenini bozmak, bozgunculuk yapmak ve devlete karşı savaş açmak" gibi suçları yapanlar idam talebiyle yargılanıyor.

İran'da yaklaşık 3 aydır süren eylemlerle alakalı olarak şimdiye dek 11 kişiye idam cezası verilirken Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, 6 Aralık'ta yaptığı açıklamada, idam cezası verilen şahıslardan bir bölümünün cezalarının onaylandığını ve yakında infaz edileceğini açıklamıştı.

BM'DEN KINAMA GELDİ

Birleşmiş Milletler (BM), İran'da ülke genelindeki eylemlerle alakalı idama mahkum edilen 23 yaşındaki gencin cezasının infaz edilmesini kınarken paylaşılan yazılı açıklamada, BM uzmanlarının, İran'daki idam kararlarıyla alakalı endişelere dikkat çektiği kaydedildi.

Tahran İslam Devrimi Mahkemesinin, 23 yaşındaki İranlı genci "Allah'a karşı savaş açma" ile itham ettiği ve İran makamlarının şu ana dek 12 kişiye verilen idam cezalarını onayladığı bildirilen açıklamada; adil olmayan yargılama nedeniyle yapılan infazların keyfi olarak insanları hayattan kopardığına dikkat çekildi.

BM uzmanlarının 23 yaşındaki gencin idam edilmesini kınadığı bildirilirken, uzmanlar ayrıca İran'a, idam cezalarını kaldırmak amacıyla bir moratoryum oluşturma çağrısı da yaptı.