ABD'nin muhtemel ilk Müslüman Senatörü Mehmet Öz kimdir? Neden gündem oldu?

ABD'nin muhtemel ilk Müslüman Senatörü Mehmet Öz kimdir? Neden gündem oldu?
ABD’de katıldığı televizyon programlarıyla ünlenen Mehmet Öz, yapılacak ara seçimlerde Pennsylvania eyaletinde Cumhuriyetçilerin senatör adayı olarak yarışıyor. Aday olmasından sonra Mehmet Öz'ün kim olduğu araştırılıyor. Öz kazanırsa, ABD basınına göre Senato'da ilk Müslüman senatör olacak.

Türk Doktor Mehmet Öz, Amerikan kamuoyu onu uzun yıllardır televizyon ekranından tanıyordu. Kalp cerrahı olarak verdiği tavsiyeler, onu seyircinin yakından takip ettiği birisi haline getirdi. Doktor Mehmet Öz, tıp ve televizyon dünyasındaki popülaritesini siyaset sahnesine taşıdı. ABD'de ara seçimlerin en çok konuşulan isimlerinden biri oydu.

DOKTOR MEHMET ÖZ KİMDİR?

Mehmet Cengiz Öz, 11 Haziran 1960'da Ohio eyaletine bağlı Cleveland'da doğdu. Konya'dan ABD'ye göç eden bir ailenin çocuğuydu. Harvard ve Pennsylvania üniversitelerinde okudu; tıp doktoru oldu.

1996 yılında, New York Yankees menajerinin kardeşine yaptığı kalp nakliyle medyanın dikkatini çekti. Altı sezon sağlık uzmanı olarak Oprah Winfrey'nin programına çıktı. 2009'da başladığı Dr. Oz Show'la reyting rekorları kırdı.

TV yıldızına dönüşen, çok satan kitapların yazarı olan Dr. Öz, eski ABD Başkanı Donald Trump tarafından da Başkanlık Spor, Fitness ve Beslenme Konseyi üyeliğine atanmıştı. Öz, son olarak gözünü siyasete dikti.

Cumhuriyetçi Parti'den Pennsylvania senatörlüğü için adaylığını açıkladı.

Donald Trump, 62 yaşındaki Türk asıllı doktoru "Zeki, sağlam ve sizi asla yarı yolda bırakmaz" ifadeleriyle tanımlıyor.

Ancak Öz'ün çifte vatandaşlığı ve ABD ordusu yerine Türk ordusunda askerliğini yapması, Cumhuriyetçi parti içinde tartışma yarattı.

Mehmet Öz, çifte vatandaşlığının kampanya kapsamında dikkat dağıttığını, ailesiyle yaptığı görüş alışverişi sonucunda senatör seçildiği takdirde Türk vatandaşlığından ayrılacağını söylüyor.

Türk vatandaşlığından şimdiye kadar çıkmamasının en büyük sebebiniyse Türkiye'de Alzheimer tedavisi gören annesi olarak gösteriyor.

Öz'ün eleştirildiği noktalardan biri de reklamını yaptığı takviye besin firmalarıyla ilişkisiydi. Öz, "Asla o reklamlarda anlatıldığı gibi zayıflama ürünleri satmadım. Bunun gibi bir televizyon programı. Böylece insanlar şovlarda reklam yayınlayabilirler. Ve bu tamamen uygun ve çok şeffaf bir süreç." diyerek kendini savunmuştu.