İran'da devrimin ayak sesleri! Asra Panahi kimdir, neden ve nasıl öldü?

İran'da devrimin ayak sesleri! Asra Panahi kimdir, neden ve nasıl öldü?
İran'da Mahsa Amani eylemleri ile başlayan süreçte 'Salam Farmandeh' marşını söylemeyen Asra Panahi güvenlik güçlerince öldürüldü. Peki Asra Panahi kimdir, kaç yaşındadır? Asra Panahi neden ve nasıl öldür?

Asra Panahi 13 Ekim 2022'de Erdebil şehrinde Mahsa Amini protestoları sırasında öldürülen İranlı bir gençti. Shahed Kız Lisesi'nde hükümet yanlısı bir gösteriye katılmayı ve "Salam Farmandeh" şarkısını söylemeyi reddeden bir grup öğrenci arasındaydı. Öğrenciler, okula çağrılan sivil giyimli güvenlik güçleri tarafından dövüldü. Panahi, ağır yaralandıktan sonra Erdebil'deki Fatemi Hastanesinde öldü.

Asra Panahi İran'ın Erdebil şehrinde doğdu. Azeri etnik kökenliydi.

HASTANEDE HAYATINI KAYBETTİ

Panahi, 13 Ekim 2022'de sivil giyimli güçlerin Erdebil'deki Shahed Kız Lisesi'ni basması sonucu öldürüldü. Okul yetkilileri öğrencileri, Ali Hamaney'i öven ideolojik bir şarkı olan "Salam Farmandeh"i söyleyecekleri hükümet yanlısı bir gösteriye katılmaya zorlamaya çalışmıştı. Okulda toplanan kız öğrencilerden bazıları, Mahsa Amini'nin öldürülmesini, hükümetin ve zorunlu başörtüsünün protesto etmek için katılmayı reddetti. Öğrencilerden birinin velisi, öğretmen ve öğrencilerin "diktatöre ölüm" sloganlarını attığını söyledi. Okul yetkilileri tarafından çağrılan sivil giyimli güvenlik güçleri öğrencilere saldırarak onları dövdü ve kızlardan 10'unu gözaltına aldı. Panahi, saldırının ardından Fatemi Hastanesi'ne kaldırılan 12 öğrenciden biriydi. İç kanama da dahil olmak üzere ciddi yaralanmalar nedeniyle öldü.

Panahi'nin ölümünün koşulları yetkililer tarafından tartışıldı. İslam Devrim Muhafızları'na bağlı Dana haber ağı, Panahi'nin amcası olduğunu söyleyen maskeli bir adamla yapılan röportajın videosunu yayınladı. Panahi'nin doğuştan kalp rahatsızlığı olduğunu ve gece yarısı hastaneye kaldırıldıktan sonra öldüğünü söyledi ve ölümünün "herhangi bir miting veya isyanla ilgili olmadığını" vurguladı.

KALP HASTASI İDDİASI

İslam cumhuriyeti rejiminin radyo ve devlet haber ajanslarında kalp hastası olduğu söylentilerine rağmen yüzücüydü ve 28-29 Kasım 2018 tarihlerinde Azerbaycan kızlarının serbest stil yüzmesinde (Azerbaycan Cup 2017) yarışmaya katılmayı başardı. 50m ve 100m serbest stil yüzmede üçüncülük (bronz) ve bireysel yarışmada (11-12 yaş grubu) ve 4x'te takım serbest stil yüzmede (11-12 yaş grubu) üçüncülük (bronz) elde etme etmişti. Bu yarışmalar Tebriz'deki Abadgaran Havuzu'nda yapıldı.

Panahi ayrıca 2017 yılında Doğu Azerbaycan eyaletinin kadınlar yüzme liginde 12 yaş altı grubunda en iyi yüzücü seçildi. Eylül 2018'de Doğu Azerbaycan Eyaleti Olimpiyatları'na katıldı. İran'ın en iyi yüzme yetenekleri ve 13-14 yaş grubunda 50 metre sırtüstü yüzmede ülke altıncısı oldu.

ÖLÜMÜYLE İNSANLAR SOKAĞA DÖKÜLDÜ

Panahi'nin ölümü, göstericilerin İslam Cumhuriyeti'nin sonunu talep etmesiyle özellikle Erdebil'de gösteriler için bir toplanma çağrısı haline geldi. Panahi'nin 15 Ekim 2022'de ölümü üzerine Erdebil'de geniş çaplı protestolar ve gösteriler düzenlendi.

İran Uzmanlar Meclisi Üyesi ve Erdebil İmamı Cum'a üyesi Hassan Ameli, öğrencilerin velilerinin izni olmadan Erdebil'deki Salam Farmandeh törenine götürülmemesi gerektiğini söyledi. Panahi'nin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünü reddetti ve doğal olarak öldüğü iddiasını destekledi.

ÖLÜMÜYLE İLGİLİ ÇELİŞKİLİ İFADELER

İranlı Eğitimciler Sendikal Örgütler Koordinasyon Konseyi, başlangıçta Panahi'nin ölümünün sivil giyimli güvenlik güçlerinin okula saldırması sonucu meydana geldiğini bildirdi. Saatler sonra, bir öğrencinin ölümünü ne teyit ne de inkar edemeyeceklerini söylemek için ifadelerini değiştirdiler.

İranlı eski futbolcu ve teknik direktör Ali Daei, "Bu kurumda bilimsel ve bilgi temellerimi geliştirdiğim Şerif Teknoloji Üniversitesi öğrencilerinin protestoları ve saygısızlığına karşı hükümetin baskısının neden olduğu sessizlik, bugün Erdebil okullarında masum öğrencilere saldırı Memleketim Erdebil'de okul öğrencilerinin dövülmesine, diğer kızlarımın kanlarının dökülmesine neden oldu, bu sessizlik ölümle sonuçlandı ve İran'ın yüreğine her gün bir başka sıcaklık katıyor. Bu insanlığa ve ülkeme ihanettir." dedi.