Bodrum'da öğretmen krizi! Kiralar nedeniyle 3'te 1'i şehirden ayrıldı

Bodrum'da öğretmen krizi! Kiralar nedeniyle 3'te 1'i şehirden ayrıldı
Muğla'nın Bodrum ilçesinde fahiş şekilde artan kiralar nedeniyle öğretmen sıkıntısı yaşanıyor. Kentteki öğretmenlerin yüzde 30'u geçinemediği için şehirden ayrıldı.

Gazete Duvar'dan Selçuk Arslan'ın haberine göre, Muğla'nın Bodrum ilçesinde çalışan öğretmenlerin barınma problemi sürüyor. Aldıkları maaşlarla geçinmekte zorlanan öğretmenlerin çoğu, ek işlerde çalışarak yaşamaya çalışırken bazı öğretmenler de birkaç kişi bir araya gelip ev kiralıyor.

Yüzde 300 zamlanan kiraları ödemekte güçlük çeken öğretmenlerin yüzde 80’i, geride bıraktığımız haziran ayında il dışı tayin sürecinde ilçeden gitme talebi yapmıştı. Eğitim Sen Bodrum Temsilcisi Yüksel Okyay, tayin isteğinde bulunan öğretmenlerin yüzde 30'unun ilçeden ayrıldığını belirtti.

"ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 30'U GİTTİ"

Bodrum’da çalışan öğretmenlerin yaşadığı bu zorlu dönemi anlatan Eğitim Sen Bodrum Temsilcisi Yüksel Okyay, öğretmenlerin yüzde 80'inin yoksulluk sınırında olduğunu belirtti. Barınma problemlerinin katlanarak arttığını söyleyen Okyay, "Öğretmenlerimizin çoğu ev sahiplerinin tacizi ile karşı karşıya. Üstüne evden çıkarma sorunları yaşanıyor. Çıkmayanlar ise yüzde 300'ü aşan kira artışlarıyla karşı karşıya kalıyorlar. İlçede görev yapan öğretmenlerin yüzde 30'a yakını geçinemediği için yaz tatilinde yer değişikliği tayini gerçekleştirdi" ifadelerini kullandı.

Okullarda öğretmen açığı olduğunu söyleyen Okyay, "Ortaokul ve liselerde ailelerin geçim sıkıntısı nedeniyle öğrenciler açık liseye kayıt yaptırıyor. Azalan sınıflar birleştiriliyor, kalabalık sınıfa dönüşüyor, sınıfı kapanan öğretmen istemediği tayin ve görevlendirmelerle karşı karşıya kalıyor ya da maaş karşılığına denk düşen ders saatine çalışıyor. Bodrum’da yüzde 20’yi aşan öğretmen açığı var. Ücretli öğretmenlerle bu açık kapatılmak isteniyor. Bakanlık taşeron işçi gibi geçici, mevsimlik öğretmen görevlendiriyor. Aldıkları ücret, asgari ücretin altında. Meslek onuru zedeleniyor" açıklamasını yaptı.

"LOJMAN VE YEMEK TALEP EDİYORUZ"

Öğretmenlerin sağlıklı beslenmeye dahi yeterli bütçe bulamadığını kaydeden Okyay, isteklerini şu şekilde sırladı: “Biz öğretmenler olarak barınma hakkı istiyor, lojman talep ediyoruz. Bir öğün ücretsiz yemek talep ediyoruz. Eğitim Sen olarak kadro ve insanca yaşayacak ücret istiyoruz. Toplu taşıma ücretlerinin çok yüksek olması da bizlerin bütçesine büyük yük getiriyor. Öğretmenler olarak yüzde 50 indirim istiyoruz. Geçinemiyoruz, barınamıyoruz."