Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ hükümlüsü gazi polis Bilal Konakçı'nın cezasını affetti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ hükümlüsü gazi polis Bilal Konakçı'nın cezasını affetti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ'den hüküm giyen yüzde 98 engelli gazi polis memuru Bilal Konakçı'nın cezasını affetti. Peki Bilal Konakçı kimdir, neden hapis cezası almıştı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki hükümlü için af yetkisini kullanıp cezalarını sildi. İki hükümlüden birisi, FETÖ mensubu olduğu gerekçesiyle Şubat 2021’de cezaevine gönderilen yüzde 98 engelli gazi polis memuru Bilal Konakçı idi.

Resmi Gazete'de yayımlanan kararda 7 sene 6 ay hapis cezasına çarptırılan Konakçı’nın kalan cezasının Adalet Bakanlığı’nın yolladığı devamlı hastalık ve sakatlık hali ile alakalı Adli Tıp Kurumu’nun raporuna istinaden Anayasa’nın 104. maddesi onaltıncı fıkrası uyarınca kaldırıldığı belirtildi.

BİR KİŞİ DA AFFEDİLDİ

Erdoğan, Konakçı ile beraber ayrıca uyuşturucu madde ticaretinden sebeple hapiste olan Hasan Şen’in (54) cezasını da devamlı hastalık sebebiyle sildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 6186 Kararı ile Kocaeli İzmit nüfusuna kayıtlı olan Hasan Şen’in kalan cezası kaldırıldı. Karara göre Hasan Şen; uyuşturucu madde ticareti yapmak ve satmak amacıyla uyuşturucu bulundurmak, silahla tehdit suçlarından üç ayrı mahkeme tarafından toplam 24 sene 7 ay hapis cezasına çarptırıldı ve cezası kesinleştiği için 2018’den beri cezaevinde tutuluyor. Adli Tıp Kurumu 3’ncü Adli Tıp İhtisas Kurulu’nun verdiği “sürekli hastalık” raporu ve Adalet Bakanlığı’nın 20 Haziran 2022 tarihli yazısı sonrasında Erdoğan, Anayasa’nın 104. Maddesinin 16’ncı fıkrası gereği af kararı aldı.

17 Şubat 2021 tarihinden beri İzmir 2 Nolu F Tipi Cezaevinde tutuklu olan yüzde 98 engelli, gazi polis Bilal Konakçı Bylock kullandığı suçlamasıyla 7,5 sene hapis cezası almıştı. Cezaevinde arkadaşlarının desteğiyle yemek yiyebilen ve ihtiyaçlarını gideren Konakçı’nın durumu sosyal medyada birçok defa gündeme getirilmiş, cezaevinden çıkarılması amacıyla kampanyalar yapılmıştı.

ELİNDE BOMBA PATLAMIŞTI

İzmir Aliağa İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde bomba imha uzmanı olarak çalışırken 2009 senesinde elinde bomba patlaması neticesinde ağır yaralı olarak hastaneye sevk edilen Bilal Konakçı’ya 2 aylık tedavi neticesinde Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi yüzde 98 engelli raporu vermişti.

Bilal Konakçı'nın, cezaevine girdiği sırada çıplak arama işkencesine de maruz kaldığı iddia edilmişti. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu şahsi Twitter sayfasından, Konakçı’nın eşi Özlem Konakçı’nın “Eşim gözaltına alındığında çıplak aramaya maruz kaldı. Düşünün o durumdaki bir insana bile bu muameleyi yaptılar” biçimindeki sözlerini aktarıp iddiaları kamuoyuyla paylaşmıştı.

BİLAL KONAKÇI KİMDİR?

Aslen Yozgatlı olan Bilal Konakçı 1977 senesinde Ankara’da dünyaya geldi. Konakçı, polisliği kanamasının ardından İzmir’e atandı. Vazifeye başladığında çevik kuvvette olan Konakçı 2006 senesinde bomba imha uzmanı olarak görev almaya başladı. 2007 senesinde tayini İzmir Aliağa’ya çıktı. 2009 senesinin Şubat ayında ise imha etmek üzere götürdüğü bomba elinde patladı.

Bilal Konakçı, 2016 senesinin Aralık ayında ‘terör örgütüne üye olma’ suçlamasıyla gözaltına alındı. O dönemde Konakçı’nın eşi, hem basına hem de bazı siyasilere yolladığı mektuplar sayesinde ve onların da uğraşı ile 23 gün gözaltı ve 14 gün cezaevi döneminin sonrasında ev hapsine karar verilerek serbest kaldı. Konakçı 9 ay süresince ev hapsinde kaldı. Yargıtay’ın kendisine verilen 7 sene 6 aylık hapis cezasını onamasının sonrasında ise Konakçı 17 Şubat 2021 tarihinde tutuklanarak cezaevine sevk edildi.