Mahsa Amani kimdir, nasıl ve neden öldü?

Mahsa Amani kimdir, nasıl ve neden öldü?
İran'da Mahsa Amani isimli kadının ölümü ülkeyi karıştırdı. Ülkede İran bayrakları yakılıyor. Peki Mahsa Amani neden öldü, kim öldürdü? Mahsa Amani kimdir?

Mahsa Amani neden öldü ya da Mehsa Emini kimdir polisin polis şiddeti sebebiyle mi yoksa herhangi bir hastalığının yani kalp krizi benzeri bir hastalığının nüksetmesi sebebiyle mi öldü, İran'da son günlerde en fazla tartışılan konulardan birisi bu oldu.

İran'da kılık kıyafet kontrolü yapan polis devriyeleri tarafından sert bir biçimde gözaltına alınan Mahsa Amani, gözaltı sırasında çıkan arbedede yaralandı. Sevk edildiği hastanede 3 gün kalmasının ardından ise yaşamını yitirdi.

İRAN'DA PROTESTOLAR BAŞLADI

Amani'nin ölmesi İran çapında protestolara neden oldu. İran siyasetinde de mesele ile alakalı sert tartışmalar oldu. İran Cumhurbaşkanı Reisi, meselenin araştırılması amacıyla bakanlığa emir verdiğini duyurdu.

İran'ın başkenti Tahran'da polis tarafından 'kıyafet kurallarına' uymadığı suçlamasıyla gözaltına alınmasının ardından kötüleşerek hastaneye sevk edildn 22 yaşındaki Mahsa Emini 3 gün sonra hayatını kaybetti.

'BAŞÖRTÜSÜ KURALLARINA UYMADI'

Ülke basınında, Emini'nin 13 Eylül'de başkent Tahran'da İrşad Devriyesi tarafından 'Başörtüsü kurallarına uymadığı' iddiasıyla gözaltına alınmasının ardından fenalaşarak komaya girdiği belirtildi. Olay kamuoyunda ve bazı siyasetçiler arasında da tepkilere neden oldu.

Tepki sonrasında Tahran Polisi tarafından gerçekleştirilen açıklamada, İrşad Devriyesi'nin Emini'yi açıklama amacıyla karakola götürdüğü ve burada birden bire bilincini yitirmesi ve kalp rahatsızlığı yaşaması sonrasında hastaneye götürüldüğü kaydedildi.

POLİS TARAFINDAN DÖVÜLDÜĞÜ İDDİA EDİLİYOR

Sosyal medyadaki aktivistler ise polisin 'aniden' bilincini yitirdiği yönündeki açıklamasını kabul etmeyerek Emini'nin polis tarafından darp edildiğini öne sürüyor.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi de olayın bütün boyutlarıyla soruşturulması amacıyla İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi'ye emir verdi.