TOKİ'nin sosyal konut projesinde taksitler ne kadar olacak?

TOKİ'nin sosyal konut projesinde taksitler ne kadar olacak?
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün detaylarını açıklayacağı 250 bin sosyal konut projesi merak ediliyor. Peki TOKİ'nin sosyal konut projesine nasıl ve nereden başvurulur? Taksitler ne kadar olacak?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Cumhuriyet tarihinin en önemli sosyal konut projesi olarak duyurulan dev projeyle 81 ilde 250 bin konut inşa edilecek, 100 bin konut arsası uygun koşullarla satılacak. Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar kira öder gibi ev sahibi olabilecek. Peki, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün ayrıntılarını paylaşacağı Sosyal konut projesi nereye başvurulur 2022 | TOKİ ödemeleri ne kadar? İşte ayrıntılar...

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum mesele ile alakalı "Proje kapsamında İstanbul'da geliri 16 bin, diğer illerde ise 14 bin liranın altında olanlar ev sahibi olabilmek için TOKİ'ye başvuru yapabilecek. 30 yaş altı gençlere yaklaşık yüzde 20 kontenjan ayrılacak. Yaş skalası ve bir oran belirleyeceğiz. Diyelim ki konut projesine giremediniz, arsaya başvurup kendi evinizi de yapabileceksiniz. Yeni evliler diye bir kategori olmayacak, onlardan kastımız gençler. 240 aya kadar da vade imkanı olacak." biçiminde açıklama yaptı.

DETAYLARI ERDOĞAN AÇIKLAYACAK

Öte taraftan başvuruların nereye yapılacağı hususunda ise asıl bilginin 13 Eylül saat 14.00 itibarıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından vatandaşa duyurulacağı kaydedilerek "Yuva kuran liderimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın, 13 Eylül saat 14.00'te açıklayacağı müjdelerle; yeni yuvalar kurulacak, yeni istihdam alanları oluşacak, millî ekonomimiz daha güçlenecek, Türkiye güçlü aileleriyle yükselecek" denilmişti.

En yüksek gelir baz alındığında bütün iller için ödenecek en yüksek taksit tutarı 4 bin 200 lira olacak.

İstanbul için ise bu taksit tutarı en yüksek gelir üstünden bakıldığı zaman 4 bin 800 lira oluyor.

Taksit tutarı hane gelirinin yüzde 30’u olarak hesaplandığı zaman bir evde tek asgari ücretli çalışıyorsa vereceği rakam aylık 1.650 TL olacak. İki asgari ücretli çalışıyorsa verilecek rakam 3 bin 300 lira olacak.

NE KADAR PEŞİNAT VERİLECEK?

Hak sahiplerine konutlar; Satış fiyatının %10’u peşin (Başvuru bedelinin düşülmesinin ardından kalan tutar), kalan tutarın bütünü aylık % 0.49 oran ve 240 ay vade ile sabit taksit ile ödenecek. (T.C. Ziraat Bankası A.Ş. / T. Halk Bankası A.Ş. / Katılım Bankaları tarafından konut alıcılarına kredi kullandırılacaktır.)

Borç tutarı ve aylık taksitler her senenin Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere senede iki defa, bir önceki 6 aylık dönemdeki memur maaş zam oranında yapılacak. İlk taksit ödemesi sözleşme imzalama tarihini izleyen 4. ay itibariyle başlayacak.

Örneğin 6 bin TL maaş alan bir kişi için taksitler 2 bin TL'den başlayacak.

Taksit ödemeleri, sözleşme tarihini izleyen ay itibariyle başlayacak. Projenin yeterli talebin gelmemesi ya da mücbir sebepler nedeniyle projenin yapılamaması durumunda, başvuru bedeli belirlenecek geri ödeme takvimi çerçevesinde en kısa zamanda faizsiz bir biçimde iade edilecek.