Kraliçe 2. Elizabeth’in cenaze töreni nerede, ne zaman yapılacak?

Kraliçe 2. Elizabeth’in cenaze töreni nerede, ne zaman yapılacak?
İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in ölümü tüm dünyada gündem oldu. Peki Kraliçe 2. Elizabeth’in cenaze töreni nerede ne zaman yapılacak? Kraliçe 2. Elizabeth nereye gömülecek? İşte Kraliçe 2. Elizabeth'in cenaze töreniyle ilgili tüm detaylar...

İngiltere’nin en uzun süre tahtta oturan ünvanıyla 96 yaşında yaşamını yitiren Kraliçe 2. Elizabeth’in cenaze töreninin ayrıntılar belirlenmeye başlandı. Kraliçenin ölümünün ardından Prens Charles İngiltere’nin yeni kralı olurken, Kraliçe’nin naaşı bugün başkent Londra’ya sevk edilecek.

Peki Kraliçe 2. Elizabeth’in cenaze töreni nasıl olacak? İşte ilerleyen günlerde yapılacak törenlerle alakalı bilinenler…

Kraliçe 2. Elizabeth, dün 96 yaşında yaşamını yitirdi. Buckingham Sarayı’ndan gelen açıklamada, “Kraliçe bugün öğleden sonra Balmoral’da huzur içinde hayatını kaybetti” ifadelerine yer verildi.

CENAZESİ 4 GÜN WESTMINSTER HALL'DE KALACAK

BBC Türkçe’nin haberine göre; Kraliçe’nin tabutu Londra’ya getirilmesinin ardından, cenaze töreni öncesinde dört gün süresince Parlamento binasındaki Westminster Hall’da kalacak. BBC Türkçe’nin haberine göre; Burası, Westminster Sarayı’nın en eski bölümü.

Kraliçe’nin tabutu, 11. yüzyılda yapılan bu binanın ahşap çatısı altında, katafalk olarak bilinen yüksek bir platformda olacak. Katafalkın dört tarafından birer asker nöbet tutacak. Tabut buraya Buckingham Sarayı’ndan yavaşça giden bir askeri törenle getirilecek. Geçit törenine Kraliyet Ailesi üyeleri de olacak. Halk da bu töreni civardaki sokaklardan ve parklara kurulması beklenen büyük ekranlardan seyredebilecek.

ZİYARETE AÇILACAK

Westminster Hall’a gelindiği zaman, tabutun üzerinde Kraliyet Arması, İmparatorluk Tacı, Hükümdarlık Asası ve Küresi olacak. Tabutun yerine konulmasının ardından kısa bir tören yapılacak ve sonrasında mekan ziyarete açılacak.

Tabutu bu noktaya getirilen son kişi, 2002’de yaşamını yitiren Kraliçe 2. Elizabeth’in annesiydi. Tabutunu görebilmek amacıyla 200 binden fazla kişi sıraya girmişti.

DEVLET TÖRENİ YAPILACAK

Kraliçe için, Westminster Sarayı içerisinde olan Aziz Peter Kilisesi’nde iki hafta içerisinde bir devlet töreni yapılması bekleniyor. Cenazenin günü, Buckingham Sarayı tarafından duyurulacak.

Kraliçe 1953’te bu tarihi kilisede yapılan törenle taç giymiş, Eşi Prens Philip’le 1947’de gene burada yapılan bir törenle evlenmişti. 18. yüzyıldan beri burada bir hükümdar için cenaze töreni yapılmamıştı. Ancak Ana Kraliçe’nin 2002’deki cenaze töreni bu kilisede gerçekleştirilmişti.

DÜNYA LİDERLERİ TÖRENDE OLACAK

Dünyanın dört bir tarafından liderler, bu törende Kraliyet Ailesi’ne eşlik etmeleri amacıyla davet edilecek. İngiltere’den üst düzey siyasetçileri ve eski başbakanlar da orada olacak.

Tören günü Kraliçe’nin tabutunun Westminster Hall’dan kiliseye götürülmesiyle başlayacak. Tabut Kraliyet Donanması’na ait bir top arabasıyla götürülecek.

Bu top arabası en son Prens Philip’in amcası Lord Mountbatten’ın 1979’daki cenaze töreninde ortaya çıkmış, Kraliyet Donanması’ndan 142 denizci bu arabayı çekmişti.

BAŞBAKAN DA KONUŞMA YAPACAK

Tören büyük olasılıkla kilisenin başrahibi David Hoyle tarafından idare edilecek ve Anglikan Kilisesi’ni yöneten Canterbury Başpiskoposu Justin Welby de vaaz verecek. Başbakan Liz Truss’ın da bir konuşma gerçekleştirme olasılığı var.

Cenaze töreninin sonrasında Kraliçe’nin tabutu cenaze arabasıyla Windsor’a sevk edilecek. Tabutun son yolculuğu Windsor Kalesi’ndeki Aziz George Şapeli’ne olacak ve Kraliyet Ailesi’nin de katılımıyla defnedilecek.

Bu şapel Kraliyet Ailesi tarafından düğünler ve cenazeler için kullanılan bir yer. Prens Harry ve Meghan’ın evlendiği, Prens Philip’in geride bıraktığımız sene cenaze törenin gerçekleştirildiği yer de burasıydı.