Erdoğan ile Esad yüzyüze görüşecek! Tarih belli oldu

Erdoğan ile Esad yüzyüze görüşecek! Tarih belli oldu
İran'ın resmi haber ajansı 15-16 Eylül'de Özbekistan'da yapılacak toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın görüşeceğini yazdı. Böylelikle Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Esad görüşecek mi, ne zaman görüşecek soruları da cevap bulmuş oldu.

Geride bıraktığımız günlerde hükümetten Suriye ile normalleşme işaretleri gelmesinin sonrasında bomba bir iddia da İran basınından geldi. İran'ın resmi haber ajansı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad görüşmesi için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in aracı olacağını belirtti. İran Haber Ajansı'nın öne sürdüğü habere göre Özbekistan'da 15-16 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek olan toplantıya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zaten katılacaktı. İkilinin görüşmesi için Putin’in Suriye lideri Esad’ı toplantıya çağırdığı iddia edildi.

İran haber ajansının gündeme taşıdığı habere göre Erdoğan, Putin ve Esad arasında Eylül ayında bir görüşme yapılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu görüşme ile alakalı olarak daha önce yaptığı açıklamada “Eylül ayında Şanghay Beşlisi, Özbekistan’da toplanacak. Görüşmemizde Sayın Putin de rica etti; nasip olursa biz de inşallah oradaki toplantıya katılacağız” ifadelerini kullanmıştı.

"BİZİM ESAD'I YENME DERDİMİZ YOK"

Geride bıraktığımız günlerde Ankara'da yapılan 13. büyükelçiler konferansı çerçevesinde açıklamalar yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, muhalefet ve Suriye hükümetini bir şekilde anlaştırmak gerektiğine işaret ederek aksi durumda kalıcı bir barışı sağlamanın mümkün olmayacağını belirtmişti. Bu açıklamanın sonrasında Türkiye Suriye ilişkilerinde normalleşme süreci söylentileri gündeme gelmişti. Geride bıraktığımız hafta Ukrayna'ya hareket eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dönüşte yaptığı açıklamada Suriye hükümeti ile diplomatik ilişkilerin tekrar kurulması ile alakalı açıklama yapmış ve “Siyasette dargınlık olmaz. Her an barış içinde olacaksın. Her an görüşebilme imkânı yakalayacaksın. Bizim Esad'ı yenme gibi bir derdimiz yok” açıklamasını yaptı.