Salman Rüşdi kimdir? Saldırıya uğrayan dünyaca ünlü yazar Salman Rüşdi'nin durumu nasıl?

Salman Rüşdi kimdir? Saldırıya uğrayan dünyaca ünlü yazar Salman Rüşdi'nin durumu nasıl?
Salman Rüşdi'nin hayatı saldırı haberlerinin ardından gündeme geldi. Dünyaca ünlü yazar Salman Rüşdi, New York'ta katılacağı bir etkinlik öncesi bıçaklı saldırıya uğradı. Saldırıya uğrayan dünyaca ünlü yazar Salman Rüşdi'nin hayati tehlikesi var mı? Durumu nasıl?

Hint asıllı İngiliz yazar Salman Rüşdi, ABD’nin New York kentinde katıldığı bir etkinlik sırasında konuşma yaparken saldırıya uğradı. New York Polisi tarafından yapılan açıklamada, bıçaklı bir şahıs tarafından saldırıya uğrayan Rüşdi’nin boynundan bıçaklandığı, saldırganın ise gözaltına alındığı belirtildi.

SAĞLIK DURUMU BİLİNMİYOR

Chautauqua Enstitüsü’nde yaptığı konuşma sırasında bıçaklanan 75 yaşındaki Rüşdi, helikopterle hastaneye kaldırıldı. New York Valisi Kathy Hochul olaydan yaklaşık 1 saat sonra düzenlediği basın toplantısında Rüşdi’nin hayatta olduğunu söylerken, sağlık durumuyla ilgili detay paylaşmadı.

SALMAN RÜŞDİ KİMDİR?

Salman Rushdie 19 Haziran 1947'de Bombay, Hindistan'da doğdu. Romanlarının çoğu Hindistan'ı konu alır. Anlatımı, mit ve fanteziyi gerçeklik ile iç içe geçiren bir tarzdır. Bunun yanında Günter Grass, Mihail Bulgakov gibi isimlerden de etkilenmiştir. Booker ödülü yanında birçok ödül sahibidir. 1961'de lise eğitimi için Birleşik Krallık'a gönderilen Rüşdi'nin ailesi, 1964'te Pakistan'a göç etti ve Karaçi'ye yerleşti. Cambridge'de tarih eğitimi gören Rüşdi, fantastik bir bilimkurgu denemesi olan ilk romanı Grimus (1975) ile eleştirmenlerin dikkatini çektikten sonra, Geceyarısı Çocukları (Metis, 2000) romanıyla 1982 James Tait Black, 1993 Booker of Bookers ödülleri) dünya çapında ün kazandı. Hindistan tarihi ve politikasına eleştirel yaklaşımı nedeniyle bu roman Hindistan'da yasaklandı.

İRAN'DA ÖLÜM FETVASI VERİLMİŞTİ

Rüşdi'nin 1988'de yayınlanan "Şeytan Ayetleri" kitabı ise dünya çapında ses getirmişti. İran'ın eski dini lideri Ayetullah Ruhullah Humeyni, "Şeytan Ayetleri" kitabı yüzünden Rüşdi için ölüm fetvası vermiş, öldüren kişilere 3 milyon doların üzerinde ödül vereceğini açıklamıştı.