Türkiye'yi özetleyen tablo! Görevini yapan ormancı görevden alındı

Türkiye'yi özetleyen tablo! Görevini yapan ormancı görevden alındı
Gaziantep'in Islahiye ilçesinde orman işletme şefi olarak görev yapan Ümran Pınar, Islahiye Belediyesi'nin taş ve kum ocaklarında işletme aşımı yaptığını belirledi. Belediye hakkında işlem yapmak isteyen Ümran Pınar üstlerinin emriyle görevden alındı.

Ümran Pınar Orman muhafaza memuru olarak girdiği mesleğinde görevde yükselme sınavını derece ile kazandı. Gaziantep’in Islahiye ilçesine orman işletme şefi olarak ataması gerçekleştirildi. Pınar vazifeye gelir gelmez Sayıştay raporlarında belirtilen maden ocakları ile alakalı denetimlere girişti.

Cumhuriyet'ten Tuncay Mollaveisoğlu'nun haberine göre raporlara göre orman bölge müdürlüğünden kiralanan taş ve kum ocaklarında limit aşımı gerçekleşiyordu ve bu kaçak üretim orman örtüsüne büyük hasar veriyordu.

MEMURLARA ÖLÇÜM EMRİ VERDİ

Ümran Pınar, orman muhafaza memurlarına AK Partili Islahiye Belediyesi’nin işletmesini yaptığı taşocağında ölçüm yapılması emrini verdi. Fakat memurlar zabıt tutmak yerine Pınar’ı belediye başkanına şikâyet etti.

Pınar, memurları iş yapmayınca uzman bir ekiple denetimi kendisi gerçekleştirdi. Neticesinde, Sayıştay raporlarının ötesinde bir skandal ortaya çıktı. Islahiye Belediyesi’nin taş ve kum ocağında büyük aşımla ormana hasar vermesinin dışında bu üretimin hiçbir izin ve ruhsata bağlı olmadan yapıldığı belirlendi.

BELEDİYE BAŞKANI MAKAMINA ÇAĞIRDI

Pınar, savcılığa suç duyurusunda bulunmak üzere harekete geçince Islahiye Belediye Başkanı Kemal Vural kendisini makamına davet ediyor. Pınar suç duyurusunda olayı şöyle anlatıyor;

“Başkanın odasına gittiğimizde Islahiye kaymakamı da oradaydı. Onun da bana taşocağı ile uğraşmamam için telkinleri olmuştu. Başkan ‘Kamu yararı var, ben orayı karayollarından protokolle aldım’ dedi. Kendisine böyle bir yetkisinin olmadığını söyledim. Bölge müdür yardımcımız da yanımızdaydı. Sahayı boşaltmaları gerektiğini, yapılanın suç olduğunu başkana söyleyince, Başkan Vural; Şamil Tayyar’ı (AKP eski milletvekili) arayacağını; ‘beni hop oturtup hop kaldıracağını’ söyledi.”

ÜSTLERİ DE DESTEK VERMEDİ

Ümran Pınar, belediye başkanı sahayı terketmeyince sıra ile bütün yetkili kurumları aradı. Fakat destek görmedi. Aksine, Orman bölge Müdürü Mustafa Koç ve işletme müdürü Veli Topçu süratle bölgeye gidip Pınar’ı işlem yapmaması için “ikna” etmeye uğraştı.

Baskılar karşısında yılmayan 40 yaşındaki orman işletme şefi, son bir çaba ile zabıt tutulması emrini verdi. Yazılı emir eline geçen muhafaza memuru ise aynı gün sağlık raporu alıp görevden kaçtı.

HERKESE KARŞI TEK BAŞINA DİRENDİ

AK Partili Islahiye Belediye Başkanı, kaymakam, bölge müdürü, işletme müdürü ve muhafaza memurlarının Pınar’ın vazifesini yapmaması amacıyla verdikleri toplu mücadele şimdilik “başarı” ile neticelendi!

Mesleğinde derecelerle üst seviyelere gelen 40 yaşındaki kadın Orman İşletme Şefi Ümran Pınar, müdürü Veli Topçu’nun yazılı emri ile vazifesinden alındı!

Ruhsatsız işletilen taşocağından kimlerin rant sağladığı, denetim dışı gerçekleştirilen üretimin belediye haricinde alıcılarının olup olmadığı da tam olarak bilinmiyor.

Sayıştay raporunun gerektirdiklerini yapan, devletin ormanını koruyan, kanun dışı işlemlere göz yummayıp üstüne giden Ümran Pınar, Orman Bakanlığı’nın ilgisini ve adaletin kendisini göstermesini bekliyor.