Dünyanın en kısa fıkrası! Suriye'ye turist olarak en çok Suriyeliler gidiyor

Dünyanın en kısa fıkrası! Suriye'ye turist olarak en çok Suriyeliler gidiyor
Suriye'deki turizm verilerini incelemeye alan Reuters'a konuşan Suriye Turizm Bakanı Muhammed Rami Martini, ülkeye gelen turistlerin büyük çoğunluğunu başka ülkelerde yaşayan Suriyelilerden oluştuğunu ifade etti.

Reuters ajansı, iç savaşın ivmesini kaybettiği ve bazı Arap ülkeleriyle ilişkileri yumuşamaya başlayan Suriye'de turizminin son verilerini incelemeye aldı. Ülkeye giden turist sayısının arttığı vurgulanırken, en büyük artışın yurtdışında yaşayıp ülkelerini turist olarak ziyaret eden Suriyeliler arasında yaşandığı belirtildi.

Ajansa konuşan Suriye Turizm Bakanı Muhammed Rami Martini, geçen yılın ilk altı ayında ülkeyi 570 bin turistin ziyaret ettiğini, bu sayının 2022'nin ilk yarısında 750 bine yükseldiğini söyledi. Bu senenin sonunda pandemi öncesi 2018 ve 2019'daki sayılara ulaşmayı beklediklerini belirten Suriyeli bakan, "100 bine yakın Iraklı geldi, Lübnan ve diğer dost devletlerden gelenler var. Ama en yüksek sayı, ülkeden göç etmiş Suriyeliler" diye konuştu

Suriye'nin başkenti Şam'da 2009'da açtığı butik otelini iç savaş nedeniyle hâlâ kapalı tutan turizmci Somar Hazim ise "Suriye'ye gelen yabancı turist sayısı 2011 öncesinde de olduğu gibi hâlâ düşük" derken, yurtdışında yaşayan Suriyelilerin ülkeyi daha fazla ziyaret ediyor olmasının kendisini umutlandırdığını da belirtti.

Reuters ajansı haberinde "Suriye'de savaşın ezdiği turizm gözünü ülke dışında yaşayanlardaki artışa dikti" başlığını kullanırken, ülke ekonomisinin ve para biriminin yaşadığı kriz nedeniyle temel ihtiyaçlarda turizmi de etkileyecek sıkıntılar görüldüğünü yazdı.

PARA BİRİMİ ÇÖKTÜ

Haberde, "Suriye para birimindeki çöküşün, tomarlarca yabancı parayla ziyarete gelen Suriyeli göçmenlerin alım gücünü artırmış olmasına rağmen, bazı temel imkânlarda eksiklik yaşanması sinir bozucu hale gelmiş durumda" ifadeleri kullanıldı.

"Bu konuda, Suudi Arabistan'da yaşayan Suriyeli Sami Alkodaimi'nin deneyimlerine yer verildi. 2011-2019 arasında ülkesine gitmemiş olan Alkodaimi, bu yaz gerçekleştirdiği ziyarette umutlarının daha da azaldığını söyledi. Yüksek fiyatlara, yakıt sıkıntısına ve yaz sıcağında elektrik sıkıntısına dikkat çeken Alkodaimi, "Riyad'dan arabayla geldim. Benzin konusu çok can sıkıcı. Tedarik etmeye çalışıyoruz ama zorlanıyoruz" dedi.