Çin - Tayvan savaşı başladı mı? Sahile tanklar yığıldı

Çin - Tayvan savaşı başladı mı? Sahile tanklar yığıldı
Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş devam ederken, bir savaş iddiası da Asya'dan geldi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülere göre Çin, Tayvan'ın karşısındaki Fujian sahiline askeri yığınak yapmaya başladı. Reuters da Çin savaş gemilerinin ve savaş uçaklarının Tayvan'a hareket ettiğini yazdı.

Reuters'ın haberine göre ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin salı günü geç saatlerde Tayvan'ın başkenti Taipei'ye belmesi bekleniyor.

Çin, Pelosi'nin Tayvan'a gitmemesi için defalarca uyarı yaptı ve ABD Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ziyaretle ilgili Çin'in "kılıç sallamalarından" korkmayacağını söyledi.

Kaynak Reuters'e verdiği demeçte, Salı sabahı iki ülke arasındaki boğazın orta hattına yakın uçan Çin uçaklarına ek olarak, birkaç Çin savaş gemisinin Pazartesi gününden bu yana resmi olmayan sınır çizgisine yakın kaldığını söyledi.

Kaynak, hem Çin savaş gemilerinin hem de uçakların Salı sabahı orta çizgiyi "geçtiğini" ve bunun "çok kışkırtıcı" olarak nitelendirdiği alışılmadık bir hareket olduğunu söyledi.

Aynı kaynak, Çin uçaklarının Salı sabahı kısa bir süre orta hatta "dokunarak" ve boğazın diğer tarafına dönerek tekrar tekrar taktiksel hareketler yaptığını, Tayvan uçaklarının yakınlarda beklemede olduğunu söyledi.

Öte yandan sosyal medyada paylaşılan çok sayıda görüntüde Çin ordusunun Tayvan'ın karşısında bulunan Fujian sahiline çok sayıda askeri araç, tank ve asker sevk ettiği görüldü.