İYİ Parti'den vatandaşlara uyarı: Elektrik kesintileri başlayabilir

İYİ Parti'den vatandaşlara uyarı: Elektrik kesintileri başlayabilir
İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale, kişisel bloğunda kalem aldığı yazı ile vatandaşları uyardı. Özlale, elektrik dağıtım şirketlerinin yol açtığı nakit akışı sıkıntısı sonucu Ağustos ayında elektrik kesintileri yaşanabileceğini ifade etti.

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale, kişisel bloğunda bir yazı kaleme aldı. Özlale, “Dağıtım Şirketlerinin Son Marifeti: Nakit Akışı Sıkıntısı ve Üretim Açığı Riski” başlıklı yazısında hükümeti eleştirdi.

ELEKTRİK KESİNTİSİ VURGUSU

Özlale, elektrik sektöründe son dönemde yaşanan nakit akışı kesintisine ve sonucunda oluşması muhtemel üretim açığı riskine vurgu yaparak, “Bu krizin de arkasında elektrik dağıtım sektörünü elinde tutan malum şirketler var” dedi. Özlale, söz konusu nakit akışı sıkıntısı sonucu ya elektrik kesintileri olacağını ya da Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin (EÜAŞ) zarar ettirilerek bu zararın kamuya yükleneceğini öne sürdü.

“AKP’NİN KIYMETLİSİ"

“AKP’nin kıymetlisi” olarak belirttiği elektrik dağıtım şirketlerinin piyasa faiz oranlarının düşük olduğu dönemde çok ciddi karlar elde ettiklerini söyleyen Özlale, piyasa faizleri yükselip Merkez Bankası faizleri düştüğü zaman taahhüt ettikleri yatırımları banka kredisiyle finanse etmeye çalışan şirketler için söz konusu kâr mekanizmasının tersine işlediğini ifade etti.

Özlale, bu durumda elektrik dağıtım şirketlerinin zarar etmemek için vatandaşlardan tahsil ettikleri ve günlük olarak Enerji Piyasaları İşletme A.Ş.’ye (EPİAŞ) aktarmaları gereken parayı aktarmak yerine kullanmaya başladıklarını bunun da sektörde nakit akışı kesintisinin önünü açtığını belirtti.

“YASAL OLMAYAN DURUMA YASAL GEREKÇE GETİRİLDİ”

1 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete kararıyla dağıtım şirketlerinin günlük ödeme yükümlülüğünden kurtarıldığını da ekleyen Özlale, “Yani yasal olmayan ve sektörü sıkıntıya sokacak olan bu duruma yasal bir gerekçe getirildi” dedi.

Özlale, AKP enerji bürokrasisinin elektrik dağıtım şirketleriyle tamamen duygusal bir ilişki yaşadıklarını söyleyerek, “Dağıtım şirketlerine dokunacaklarını sanmıyorum. AKP, BOTAŞ yalnız kalmasın diye yanına bir de EÜAŞ’ı ekleyecek. Günün sonunda bir kez daha kârın özelleştiği zararın kamulaştığı bir AKP soygunuyla karşı karşıya kalacağız” dedi.