AKP'nin üzerinde çalıştığı EYT formülü ortaya çıktı! EYT ne zaman çıkacak?

AKP'nin üzerinde çalıştığı EYT formülü ortaya çıktı! EYT ne zaman çıkacak?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı içerisinde çalışacak sözleşmeli personel, geçici-taşeron işçiler ve EYT’lilerle ilgili olarak üç ayrı komisyon kurulduğu öğrenildi. EYT’lilerin, 2023 başından itibaren ‘kademeli’ olarak emeklilik hakkı elde etmesine yönelik formülün ağır bastığı ifade ediliyor.

Her fırsatta gelecek seçimlerin Haziran 2023 tarihinde yani zamanında yapılacağını ifade eden hükümet EYT olarak bilinen Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusunu yeniden tartışmaya açtı.

AKP'ye yakınlığı ile bilinen Türkiye gazetesinden Selçuk Böke'nin haberine göre; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde üç ayrı komisyon kurularak çalışmaya başladı.

EYT, kamudaki sözleşmeli personel ve geçici çalışanlar ile taşeron çalışanların durumları ile ilgili çalışma yapmak üzere kurulan komisyonların, ekim ayına kadar mevcut durum hakkında incelemelerde bulunarak yapılacak çalışmayı belirlemesi bekleniyor.

EYT ÇALIŞMASI BAŞLIYOR

EYT ile ilgili alternatifli formüllerin görüşüleceği çalışmalar sırasında hazineye yükü, sosyal güvenlik açıklarına etkisi gibi başlıklar en fazla üzerinde konuşulacak başlıklar olacak.

EYT’de kademeli bir geçişle bu maliyetin azaltılması formülünün ağırlık kazandığı iafde ediliyor. EYT’ye takılanların 2023 başından itibaren ‘kademeli’ olarak emeklilik hakkı elde edebilmesine yönelik bir düzenleme yapılacağı tahmin ediliyor.

Ekim ayından itibaren hazırlanan taslaklar önce kabinenin gündemine getirilecek, ardından, çalışma hayatında uzman AKP'li milletvekilleri Meclis'e sunacak.

Geçici işçilerin çalışma sürelerinin 10 aydan 12 aya çıkarılması, 70 bin taşeron çalışanın kadroya alınarak tayin hakkı verilmesi gibi düzenlemelerin de yıl sonuna kadar çıkarılması bekleniyor. 600 bine yakın sözleşmeli personelin kadroya alınmasına yönelik düzenlemede de personele tercih hakkı getirileceği belirtiliyor. Yapılacak çalışma kapsamında, kamuda sözleşmeli personel çalıştırılması zorunlu alanların çerçevesi belirlenerek bunun dışındaki alanlarda sözleşmeli personel istihdamına son verilecek.