İsrail Filistin Savaşı Ne Zaman Başladı?

İsrail Filistin Savaşı Ne Zaman Başladı?
7 Ekim 2023 tarihinde başlayan İsrail Filistin Savaşı hala sürüyor. Peki, İsrail Filistin Savaşı ne zaman, nasıl başladı? Neler yaşandı?

Tüm dünyanın gündeminde yer alan İsrail Filistin Savaşı’nda ateşkes henüz sağlanamadı. 2024 yılı Nisan ayı itibariyle devam eden saldırılarda binlerce sivil hayatını kaybederken bölgedeki hayat şartları her geçen gün daha da ağırlaşıyor. Savaşın sona ermesi adına Türkiye dışında ciddi bir somut adım atan ülke ya da birlik bulunmazken Türkiye’deki süreci yakından takip etmek isteyenler İsrail Filistin Savaşı ne zaman başladı, İsrail Filistin Savaşı nasıl başladı gibi araştırmalar ile durumu öğrenmeye çalışıyor.

İsrail Filistin Savaşı Ne Zaman Başladı?

İsrail Filistin Savaşı 7 Ekim 2023 sabah 6:35'te başladı. Güney ve orta İsrail'de ilk hava saldırısı sirenleri çalıştırıldı. Eş zamanlı olarak Hamas'ın ilk kamuoyu açıklaması, Hamas'ın askeri kanadının lideri Muhammed Deif tarafından internette yayınlanan on dakikalık kayıtlı bir mesajla yapıldı. Bu belgede Deif, "El-Aksa Tufanı Operasyonu"nun başladığını ilan etti ve "düşmanın hesap vermeden saldırı zamanının sona erdiğini anlayacağını" belirterek, Filistinlileri ellerindeki silahlarla İsrail yerleşimlerine saldırmaya çağırdı.

israil-filistin-savasi-ne-zaman-basladi.jpg

Savaşta ilk günde yaşananlar anbean şöyle gelişti;

  • 07:00 - Re'im kibutzunun yakınındaki Süpernova Müzik Festivali, bazıları motorlu yamaç paraşütleriyle gelen Hamas militanları tarafından saldırıya uğradı. Festivaldeki yaklaşık 3.000 ila 5.000 kişiden en az 260'ı öldürüldü ve çok sayıda kişi de kaçırıldı.[2]
  • 07:40: İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Hamas militanlarının İsrail'in güneyine girdiğini duyurdu ve Sderot ve diğer şehir sakinlerinden evlerinde kalmalarını istedi.
  • 08.15: Kudüs'te şehrin batı ucundaki ormanlık tepelere düşen roketlerin ardından sirenler çalıştırıldı.
  • 08:23: İsrail, devam eden roket saldırılarına yanıt olarak yedek kuvvetlerini harekete geçirerek savaş için alarm durumu ilan etti.
  • 08.34: İsrail, Hamas'a karşı karşı saldırı operasyonlarına başladığını duyurdu.
  • 10:47: İsrail Hava Kuvvetleri'ne (IAF) ait ilk savaş uçakları Gazze'ye saldırdı.
  • 11:35: Başbakan Binyamin Netanyahu çatışmaya ilişkin ilk açıklamayı Twitter üzerinden yaptı ve İsrail'in savaşta olduğunu ilan etti.
  • 12:21 - Gazze'den fırlatılan roketlerin sayısı 1.200'ün üzerine çıkınca, IDF güney İsrail'deki şehirleri rahatlatmak için operasyonlara başladı.
  • 12:29 - ABD, Ulusal Güvenlik Konseyi aracılığıyla terör saldırısını kınayan ve ABD'nin İsrail'e verdiği desteği teyit eden ilk açıklamayı yaptı.
  • 16:08: Başkan Joe Biden, Netanyahu ile görüşerek taziyelerini ve desteğini dile getirdi, daha sonra yaptığı konuşmada ABD'nin İsrail'e verdiği desteğin "...sağlam ve sarsılmaz" olduğunu açıkladı.

Filistin İsrail Savaşı Ne Zaman Bitecek?

Savaşla ilgili en çok merak edilen savaşın ne zaman biteceği. Bu konuda resmi bir açıklama yapılmadığı gibi bugüne kadar umut verecek bir gelişme de yaşanmadı. 7 Ekim 2023 tarihinden beri devam eden tek taraflı saldırılar, 29 Nisan 2024 tarihinde de devam ediyor.