Hollywood'un dev stüdyolarından Rusya tepkisi! Milyonlara mâl olsa da uygulayacaklar

Hollywood'un dev stüdyolarından Rusya tepkisi! Milyonlara mâl olsa da uygulayacaklar
Disney, Warner Bros. ve Sony, Rusya’daki film gösterimlerini durdurmaya karar verdiğini duyurdu. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası dünyanın her yerinden tepkiler geliyor. Devletlerin ardından şirketler de bölgeye yaptırım kararı aldı.

Hollywood’un dev stüdyoları, filmlerini Rus sinemalarındaki vizyon programlarını iptal etmeye başladı. İlk adımı Walt Disney Company attı. Pazartesi günü, yeni Pixar filmi Turning Red de dahil olmak üzere ülkedeki tüm gösterimlerin durdurulacağı duyuruldu. Warner Bros. ve Sony de çok geçmeden bu kararı uygulayan şirketler kervanına katıldı.

Disney'in yapmış olduğu açıklamada,

“Gelecekteki iş kararlarını gelişen duruma göre alacağız. Bu sırada, ortaya çıkan mülteci krizlerinin ölçeği göz önüne alındığında, mültecilere acil yardım ve diğer insani yardım çalışmaları için STK’ler ile ortaklaşa çalışıyoruz.” ifadelerine yer verildi.

WARNER BROS'TA TEPKİ GÖSTERDİ

Warner Bros. ise bu hafta vizyona girecek olan Matt Reeves imzalı The Batman’in Rusya’daki gösterimini iptal etti. Sony de Morbius başta olmak üzere bütün planlanan gösterimlerin ertelendiğini belirtti.

Rusya’daki gişe geliri, her ne kadar Çin’deki kadar hacimli olmasa da Hollywood stüdyoları için önemli bir pazarlardan birisi olarak görülmekte. Comscore’da alınan verilere göre, Rus gişesi tüm küresel bilet satışlarının yaklaşık yüzde 3’ünü oluşturuyor.

Sony ve Disney ortak yapımı Spider-Man: No Way Home filmi Rusya’da 50 milyon dolardan fazla gişe hasılatı elde etmişti.

The Motion Picture Association (Amerikan Sinema Filmleri Derneği) yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Hukukun üstünlüğünü koruma ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini kınama konusunda uluslararası toplumla aynı cephede duruyoruz. Ukrayna halkının tüm insanlar gibi barış içinde yaşamayı ve çalışmayı hak eden yaratıcı topluluğuna en güçlü desteğimizi sunuyoruz.”

NETFLIX'TE YAPTIRIM UYGULAYACAK

Öte yandan dijital yayın platformu Netflix de, Rusya’nın kendilerine sundukları “Rus kanallarına platformlarında yer verme koşulu”na uymayacaklarını duyurdu.
Bir Netflix sözcüsü yaptığı açıklamada, “Mevcut durum göz önüne alındığında, bu kanalları hizmetimize eklemek gibi bir planımız yok,” ifadesini kullandı.
Normal şartlar altında, Netflix’in yayın yaptığı ülkelerdeki yasalara uyması bekleniyor. Örneğin platform, ülkemizde RTÜK tarafından denetime tabi tutuluyor. Rusya da kanalın ülkelerinde yayına devam edebilmesi için Rus kanallarına mecralarında yer vermesini şart koşmuştu.