İzmir'de vakalar yükselişe geçti: "İzmir beşinci pikini yaşıyor"

İzmir'de vakalar yükselişe geçti: "İzmir beşinci pikini yaşıyor"
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Reşat Sipahi, İzmir'de uzun süredir dengeli seyreden koronavirüs vakalarının yükselişe geçtiğini belirterek, "İzmir beşinci pikini yaşıyor" dedi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Reşat Sipahi, koronavirüs pandemisinde yükselen vaka sayılarına dikkati çekti.

Şu anki vaka sayılarının 2020 yılı mart ayındaki sayıların 10 katı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sipahi, " İzmir'e baktığımızda şu anda beşinci pikini yaşadığını görüyoruz. Uzun zamandır stabil seyreden durum şimdi yukarıya doğru seyretmeye başladı. Yılbaşı nedeniyle böyle bir manzara bekliyorduk. Beş pik arasındaki en yüksek rakamlarımızın tekrarını yaşıyoruz. Bu dönemde ilk kapanmaların olduğu Mart 2020 dönemindeki vakaların 10 katını görüyoruz. En yüksek rakamların tekrarını yakaladık" diye konuştu.

'ORTALAMA YÜZDE 40 CİVARINDA SEYREDİYOR'

Omicron varyantı vakalarının da tüm dünyada ve Türkiye'de giderek arttığını belirten Prof. Dr. Sipahi, "Omicron giriş yaptığı bütün ülkelerde giderek dominant varyant haline gelmekte. Koronavirüs vakaları Ankara Halk Sağlığı Laboratuvarı'na gönderiliyor. Bunların Omicron olup olmadığı araştırılıyor. Şu anda Omicron vakaları ortalama yüzde 40 civarında seyretmekte. Zaman içerisinde artması bekleniyor. Omicron varyantı ile ilgili daha fazla söz sahibi olabilmek için aşı olanların ne kadarının yakalandığı, hastalığı nasıl atlattığıyla ilgili daha fazla istatiksel veriye sahip olmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

'BÜTÜN DÜNYA YILBAŞI GOLÜ YEDİ'

Yılbaşı nedeniyle salgının olumsuz etkilendiğini vurgulayan Prof. Dr. Sipahi, "Bütün dünya bir yılbaşı golü yedi. Öğretmen arkadaşlarımız okullardaki pozitif vakaların sayısının arttığından bahsediyor. Bizim hastanemiz ve yükseköğretim kurumlarından da böyle veriler geliyor. Eğitim merkezlerindeki öğrencilerin dikkat etmesi gerekiyor. 'Aşılıyım ben' rahatlığından uzak durulması gerekiyor. Kapalı alanda mesafe kuralının önemi muhtemelen daha da artacak. Pek çok Avrupa ülkesi kapanma aşamasına geldi. 12 yaş altı aşı olmadığı için bulaşma ve bulaştırma olasılığı olan bir grup. Özellikle küçük çocukların olduğu ortamlarda ailelerin dikkatli olması gerekiyor" dedi.