Uzmanların grip endişesi! Koronavirüs ve maymun çiçeği grip ile birleşebilir mi?

Uzmanların grip endişesi! Koronavirüs ve maymun çiçeği grip ile birleşebilir mi?
Sağlıkçılar, erken bir grip salgının bu sene maymun çiçeği ve koronavirüs ile birleşmesinden endişe duyuyor. Üst düzey bir uzman, İngiltere'nin artan koronavirüs ve maymun çiçeği vakalarıyla çakışacak erken bir grip salgınına hazırlıklı olması gerektiği konusunda uyarırken diğer ülkelerinde benzer durumda olduğunu ifade etti.

Koronavirüsün neden olduğu pandeminin etkileri hala devam ederken tüm dünya yayılmaya başlayan maymun çiçeği virüsü nedeniyle teyakkuza geçmiş durumda.

Sağlık yetkilileri, Birleşik Krallık’ta ‘erken grip dalgası’ beklediklerini ifade etti.

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı’nın (UKHSA) baş tıbbi danışmanı Dr. Susan Hopkins, şu anda kış mevsiminde olan Avustralya’yı erken başlayan ve tüm yaş gruplarına hızla yayılan bir grip türünün ardından alarm duruna geçtiklerini açıkladı.

HASTALIKLAR BİRBİRİYLE KARIŞACAK

Hopkins, havalar soğumaya başladıkça iç mekanlarda daha sık bir araya gelineceğini bunun da Covid salgınını tetikleyeceğini belirtirken yeni dalganın maymun çiçeği salgını ve grip salgınıyla birleşme ihtimali nedeniyle endişe duyduklarını belirtti.

ARTIK BAĞIŞIKLIK YOK

Koronavirüs salgınından önce grip, normalde mevsimsel bir tehdit ve soğuk havaların insanı iç mekanlara zorladığı eylül ve mart ayları arasında görülen bir hastalık olarak karşımıza çıkıyordu.

Fakat grip, koronavirüsün yayılmasını kontrol etmeyi amaçlayan karantinalar arasında geçen kış neredeyse hiç görülmedi.

The Telegraph’ın haberine göre uzmanlar artık pandemi sonrasında nüfus bağışıklığının olmaması nedeniyle kış mevsiminin sağlık sistemlerini zorlamasından endişe duyuyor.

BİRÇOK ÜLKEDE DURUM BU ŞEKİLDE

Aynı sorun ABD’de de gözlemlendi. Yale New Haven Hastanesi’nde enfeksiyon önleme tıbbi direktörü yardımcısı Dr. Scott Roberts da salı günü CNBC’ye verdiği demeçte, “ABD’de haziran ayına kadar uzanan bir grip mevsimi daha önce görmedik. Covid’in bunda çok büyük bir etkisi olduğu açık. Artık insanlar maske takmıyor; virüslerin daha önce olmadığı kadar tuhaf şekillerde davrandığını görüyoruz” dedi.

VİRÜSLER YENİDEN ETKİLİ HALE GELDİ

Uzmanlar ayrıca uzun zamandır etkili olmayan virüslerin de yeniden aktifleştiğini söyledi.

Kış aylarında yaygın olarak görülen soğuk algınlığı benzeri bir virüs olan solunum sinsityal virüsü, geçen yaz Avrupa, ABD ve Japonya’daki çocuklar arasında bir artış sergiledi.

Bu yılın ocak ayında, genellikle mide-bağırsak hastalıklarından sorumlu olan bir adenovirüs 41 salgını, küçük çocuklar arasında gizemli ve ciddi bir karaciğer hastalığının nedeni haline geldi. Washington Eyaleti 20 yıldaki en kötü tüberküloz vaka yoğunluğunu yaşıyor.