Kuzey Kore'den tehlikeli hamle: Üçüncü dünya savaşına hazır olun

Kuzey Kore'den tehlikeli hamle: Üçüncü dünya savaşına hazır olun
Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının ardından Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ordularına "Üçüncü dünya savaşına" hazır olun talimatını verdi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgale kalkışması ile başlayan savaş Batı ile Moskova'yı ve yakın ortaklarını karşı karşıya getirdi. ABD başta olmak üzere Batılı devletlerden Rusya'ya yönelik art arda yaptırım kararları gelirken, bütün dünyayı tedirgin eden haber Kuzey Kore'den geldi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un; İşçi Partisi mensuplarını; güçlü müttefikleri Rusya'nın savaşa girmesi sebebiyle seferberlik için hazır olmaları hususunda uyardı. Kim Jong-un'un Kuzey Koreli komutanlara da "3. Dünya Savaşı'na hazır olun" emri verdiği öne sürüldü.

Daily Star'ın haberine göre; Radio Free Asia'ya (RFA) açıklamalarda bulunan Kuzey Pyongan'dan bir yetkili: "Eyaletteki her bölgesel parti komitesi, tüm parti üyelerine güçlü müttefikimiz Rusya'nın savaşta olduğunu bildirdi. Bölgesel parti komitesi, herkesin seferberlik için hazır olmasını istedi" ifadelerini kullandı.

"AVRUPA'NIN GÜVENLİK ORTAMINI BALTALADILAR"

Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı, Rusya-Ukrayna savaşı hususundaki tutumu hakkında açıklama yaptı. Kore Merkez Haber Ajansı'na (KCNA) göre, Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı sözcüsü şunları belirtti:

"ABD ve Batı, Rusya'nın makul ve adil talebine karşı çıkarak, kendisine güvenlik için yasal garanti sağlamayı talep ediyor. NATO'nun doğuya doğru genişlemesini meydan okurcasına sürerken, silah konuşlandırma girişimlerine de devam ederek Avrupa'nın güvenlik ortamını baltaladılar."

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov gün içerisinde yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın nükleer silah edinmesinin Rusya için önemli bir tehlike yaratacağını ve bu durumun yeni bir dünya savaşı çıkaracağını belirterek konu hakkında "Üçüncü Dünya Savaşı nükleer ve yıkıcı olacak" dedi. Lavrov, bir taraftan da "Ukrayna tarafı ABD'nin emriyle müzakereleri uzatıyor" deyip Kiev'i suçladı.