Ukrayna-Rusya savaşı uzayı karıştıracak! NASA kara kara düşünüyor

Ukrayna-Rusya savaşı uzayı karıştıracak! NASA kara kara düşünüyor
Amerikan Havacılık ve Uzay İdaresi (NASA), Uluslararası Uzay İstasyonu'nu (UUİ) Ruslar olmadan yörüngede tutmanın yollarını aradığı öğrenildi.

Rus birliklerinin Ukrayna'ya askeri harekat düzenlediği ilk andan beri gerilim hem karada hem havada hem de uzayda artmaya devam ediyor.

The Guardian'ın yapmış olduğu habere göre, Amerikan Havacılık ve Uzay İdaresi (NASA), Uluslararası Uzay İstasyonu'nu (UUİ) Ruslar olmadan yörüngede tutabilmek için yeni yöntemler bulmayı umuyor.

İstasyonda ABD, astronotlara yaşam desteği sağlıyor. Rusya ise istasyonun yörüngede ve ayakta kalmasından sorumlu. Uluslararası Uzay İstasyonu'nun yaklaşık 400 kilometrelik irtifası, Rusların Progress uzay aracının istasyonun irtifasını belirli aralıklarla artırmasıyla gerçekleşiyor.

Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) Başkanı Dmitriy Rogozin, haftasonu tehditkar bir açıklama yapmış, uzay istasyonunu Rus tarafının yörüngede tuttuğunu şu sözlerle hatırlatarak Uluslarası Uzay İstasyonu'nun ABD ya da Avrupa Birliği ülkelerinin üstüne düşebileceğini söylemişti. Ragozin, "Bizimle işbirliğini engellerseniz, UUİ'yi kontrolsüz bir şekilde yörüngeden çıkmaktan ve ABD ya da Avrupa'ya düşmekten kim kurtaracak?" dedi.

Bunun ardından NASA yetkilileri, Rusya'ya yönelik ekonomik ve siyasi yaptırımların UUİ'deki operasyonları etkilemeyeceği konusunda hemfikir olduklarını açıklamışlardı.

Fakat Ukrayna'da yaşanmaya devam eden ve yakın zamanda durmayacağı düşünülen savaş, uzaydaki Rus-ABD ittifakını tehlikeli bir hale getirdi. ABD'nin insanlı uzay uçuşu programına başkanlık eden Kathy Lueders, havacılık ve savunma firması Northrop Grumman'in bu işi üstlenebileceğini düşünüyor.

Lueders, pazartesi günkü açıklamasında şu sözleri kaydetti:

"Her zaman nasıl daha fazla operasyonel esneklik elde edebileceğimizi düşünüyoruz ve istasyona kargo hizmeti verenler, nasıl farklı yetenekler edinebileceğimize bakıyor."

Northrop Grumman'in 21 Şubat'ta UUİ'ye ulaşan son kargo aracı Cygnus, istasyonu Rus yardımı olmadan yörüngede tutabilme kapasitesine sahip ilk araç olmuştu. Lueders, "Northrop Grumman irtifa artırma yeteneği sunuyor" dedi ve ekledi, "SpaceX'teki çalışanlarımız da ek kapasite üretebilir miyiz diye bakıyor."

Tüm bu ihtimallere rağmen Lueders, şu anda Moskova'nın UUİ'deki işbirliğinden çekileceğine dair bir işaret görmediğini özellikle vurguladı.