Emniyet'in canlı bomba listesindeki IŞİD'li serbest kaldı

Emniyet'in canlı bomba listesindeki IŞİD'li serbest kaldı
IŞİD'in Türkiye sorumlularının eşleri örgütün dağılmasından sonra Türkiye'ye geldi. Emniyet'in canlı bomba listesinde olan IŞİD yöneticilerinden Mustafa Dokumacı'nın eşi de Türkiye'ye gelmesinin ardından serbest bırakıldı.

IŞİD'in Türkiye örgütlenmesi içinde olan örgüt yöneticilerinin Suriye'de senelerce kalan eşleri hakkında Türkiye'ye döndükten sonra yapılan yargılamalarda " ceza verilmesine yer olmadığı" doğrultusunda kararlar çıktı. Bu çerçevede IŞİD'in "Türkiye emiri" olduğu iddia edilen İlhami Balı'nın eşi H.B'nin aralarında olduğu 6 kadınla alakalı davada ceza verilmemesine karar verildi.

DW Türkçe'den Alican Uludağ'ın haberine göre, bir dönem örgütün Türkiye sorumluluğunu üstlenen Mustafa Dokumacı'nın eşi olan ve emniyetin "canlı bomba" listesinde yer alan Azerbaycan vatandaşı Ulkar M., 9 Ekim 2021'de teslim olduktan 1 ay 20 gün sonra gerçekleştirilen yargılamada ceza almadı ve tahliye edildi. Gene Suriye'de bir dönem emirlik yapan ve ailece örgüte katılan "Gar katliamı" davasının firari sanığı Ahmet Güneş'in eşi "Umeyme" lakaplı E.G. hakkında da "gönüllü teslim olduğu" nedeniyle ceza verilmesine yer olmadığına hükmedildi.

HEPSİ TÜRKİYE'YE DÖNDÜ

IŞİD'in Türkiye örgütlenmesinde olan ve 2014'ten itibaren Suriye'ye girip örgüte katılan başta İlhami Balı ve Mustafa Dokumacı olmak üzere örgütün kilit isimleri, bir süre sonra yanlarına eşi ve çocuklarını da almıştı. IŞİD saflarına katılan bu kadınlar, Suriye'de dini ve örgütsel eğitim gördü. Örgütün Suriye'deki topraklarını kaybederek dağılmasının sonrasında IŞİD'li kadınlar, tek tek Türkiye'ye gelmeye başladı. Suriye sınırında ya da Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bölgesinde gözaltına alınan IŞİD ilişkili bu kadınlar, "eşlerinin baskısı ve tehdidiyle, çocuklarını götüreceği korkusuyla Suriye'ye gitmek zorunda kaldıkları" doğrultusunda benzer ifadeler verdi.

Böylece Türkiye'ye dönen İlhami Balı'nın eşi H.B., Mustafa Dokumacı'nın eşi Ulkar M., Ahmet Güneş'in eşi E.G., Kasım Dere'nin eşi S.D., Deniz Büyükçelebi'nin eşi Ş.B, Mehmet Taşar'ın eşi D.T, Ersel Ocak'ın imam nikahlı eşi Ayşenur İ, Mahmut Gazi Dündar'ın eşi M.D. güvenlik güçlerine teslim oldu. "Etkin pişmanlık hükümlerinden" faydalanan bu isimler, bir süre sonra serbest kaldılar.

Muhammet Zana Alkan'ın eşi B.Ş. hakkında da ceza verilmesine yer olmadığına hükmedildi. Döndüğü belirlenen 9 kadından 6'sı böylece cezadan kurtuldu.