Migros'un Esenyurt deposunda işçi eylemine TOMA'lı müdahale

Migros'un Esenyurt deposunda işçi eylemine TOMA'lı müdahale
Migros'un Esenyurt'ta bulunan deposunda 400'e yakın işçi yüzde 8'lik zam sonrasında iş bıraktı. İşçilerin eylem yaptığı depoya TOMA girdiği öğrenildi.

Migros'un Esenyurt'ta bulunan deposunda çalışan işçiler, dün gece firmanın açıkladığı yüzde 8'lik zammı kabul etmeyeceklerini söyleyerek iş bıraktı. 400'e yakın işçinin çalıştığı depoda gece duyurulan zammın sonrasında önce işçilerin yarısı 'uyarı' amacıyla iş bıraktı. Fakat yönetimin kararının değişmediğini gören işçiler, bu defa toplu olarak iş bıraktı.

Duvar'dan Ferhat Yaşar'ın haberine göre dün gece iş bırakan işçilere sabah vardiyasına gelenler de dahil oldu. İşçilerin iş bırakmasına karşı deponun bahçesine TOMA girdi. Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri (DGD-SEN) Sendikası Genel Başkanı Neslihan Acar, “Dün akşam zam açıklandı. Buna karşı işçilerin yarısı iş bırakarak uyardı. Yönetim ciddiye almadı. Bazılarına yüzde 8 zam yaptı. Bazılarına ise hiç zam yapmadı. Sivas ve Ağrı'daki köylerden işçileri toplayıp getirmişler. Buradaki birliği kırmak istiyorlar. Kamp kurdular buraya. Getirilen işçileri çalışmaya zorladılar. Ancak onlar da iş bıraktı. Bütün vardiyalar şu an deponun içerisinde. Arkadaşlar yüzde 70 zam istiyor. Şu an talepler bu.” açıklamasında bulundu

Dışardan getirilen işçilerin de kandırıldığını söyleyen Acar, işçilerin 25 gündür duş alamadıklarını ifade etti: “'Size yer vereceğiz. Faturalarınızı ödeyeceğiz. Yemek vereceğiz' vaatleri vermişler. Ama getirilen işçiler 25 gündür banyo yapamıyorlar. Bu soğukta petekler çalışmıyor. Doğalgaz yok kaldıkları yerde. Saat 22.00'dan sonra kapılar üzerlerine kilitleniyor. Dışarı çıkışları ve temasları yasak. Burada bir bina tutmuşlar, içerisine köylerden getirilen 80 işçiyi doldurmuşlar. Bir odada 15 kişi kalıyor. Bu arkadaşlara verilen sözler tutulmadı ve işçiler içerdeki birliği görünce şimdi yan yana direniyorlar. Müdürün 'siz çalışın' demesine karşın, 'buradaki direnişi kırmayız' deyip direnişe dahil oldular. İşçiler ücretlerde iyileştirme istiyorlar. İşçilerin bir diğer problemlerden biri, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmıyor içerde. Direnişi kırmak için bir ay önce dışardan getirilen arkadaşlar, eğer şirkette yemek yerlerse, aylık 300 lira maaşlarından kesiliyor. Kaldıkları yerlerin paraları da işçilere ödetiliyor.”