Hastanede öldüren şakalaşma! Şaka olsun diye hastaların oksijenini kesti

Hastanede öldüren şakalaşma! Şaka olsun diye hastaların oksijenini kesti
İstanbul'da akıllara durgunluk veren bir olay yaşandı. Hastanenin yoğun bakım kısmında çalışan tekniker, hemşireyle şakalaşırken 'şaka olsun' diye yoğun bakımın oksijen bağlantısını kesti. Bunun sonucunda oksijensiz kalan bir hasta hayatını kaybetti.

İstanbul'daki bir hastanede biyomedikal teknikeri olarak görev yapan Fatih K.(35), hastanenin yoğun bakım kısmında çalışıyordu. Fatih K., hemşire Ekrem K. ile akşam saatlerinde sohbet etmeye başladı. Ekrem K., elindeki belgeleri imzalamak amacıyla Fatih'in önlüğünün cebindeki kalemi aldı. Fatih, hemşireden kalemini vermesini istedi. Ekrem de kalemi vermeyeceğini söyledi. İkili arasındaki kalem şakası sürerken, öne sürülene göre tekniker, 'Kalemi getir, yoksa yoğun bakım ünitesinin oksijen bağlantısını keserim' ifadelerini kullandı.

Sabah gazetesinin haberine göre; Ekrem K. Fatih'e böyle bir şey yapamayacağını belirterek, kalemi vermedi. İnada binan kalem polemiği esnasında Fatih K., yoğun bakım ünitesindeki oksijen panosunun kapağını açıp yoğun bakım ünitesine oksijen veren vanayı birden kapattı. Hastanede alarm çalmaya başladı.

YOĞUN BAKIMDAKİ HASTA ÖLDÜ

Bu esnada hemşirenin yoğun bakım kısmındaki bir hastası ajite oldu. Hemşire koşarak hastasına yardıma gitse de yoğun bakımdaki hasta, yaşamını yitirdi. Entübe olarak yoğun bakımda tedavi altında olan hasta vananın kapanmasıyla havasız kalarak öldü. Bu esnada hastanedeki üst denetçi hemşire, alarmla alakalı idari soruşturma başlattı.

Hemşire Ekrem K. ve yoğun bakım kısmında çalışanların olayla alakalı ifadeleri alındı. Ekrem K., yaşanan şakalaşma olayı sebebiyle teknikerin yoğun bakım kısmındaki oksijen paneline gittiğini, sonrasında panelin kapağını açıp üniteye bağlantı sağlayan vanayı kapattığını ve bu kapatma sebebiyle hastanede alarm çaldığını belirtti. Alarm ardından yoğun bakım ünitesindeki hastalarından bir tanesinin ünitesindeki hastanın durumuyla alakalı alarm aldığını ve hastaya müdahale ettiğini kaydetti.

Fatih K., idari soruşturma çerçevesinde alınan ifadesinde ise olanları şu şekilde aktardı: 'Yoğun bakım ünitesinden başka bir hemşire tarafından çağırıldım. Akşam 16:00 sıralarında üniteye geldim. Ekrem ile karşılaştık. Cebimdeki kalemi aldı. Gitti. Gel dedim. Beni dinlemedi. Ben de iş inada bindiği için oksijen vanasını kapatıyorum, gel' dedim.

"YAPMAMAM GEREKEN BİR ŞEYDİ"

O anda aklıma o geldi. Kapattıktan sonra gel kendin aç dedim. Vanayı kapattıktan sonra hemen alarm çalmadı. Yaklaşık 1 dakika sonra alarm çaldı. Ben de olay yerinden ayrıldım. Yoğun bakım ünitesindeki hoca bana kızdı. Yapmamam gereken bir şeydi. Çok üzgünüm. Yaptığım şeyin hiçbir açıklaması yok' dedi.

Hemşire ve tekniker arasında olan olaya yoğun bakım kısmındaki ünitede çalışan doktorlar, temizlik görevlisi, diğer hemşireler ve hasta bakıcıların da şahit olduğu tespit edildi. Olaya tanıklık eden bütün personelin ifadesi alındı.

Hastane idari soruşturma çerçevesinde ifadeler ardından ilişiğini kestiği tekniker Fatih K. hakkında cezai soruşturma için önce Sağlık Bakanlığına sonrasında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına başvurdu. Savcılık, şüpheli hakkında "taksirle ölüme neden olma" suçundan soruşturma açtı.