Almanya 'Turkovac'ı' tanımadı: Turkovac yaptıranlar ülkeye giremeyecek

Almanya 'Turkovac'ı' tanımadı: Turkovac yaptıranlar ülkeye giremeyecek
Almanya Türkiye'ye verilecek vize şartlarında güncellemeye gitti. Buna göre ülkeye, AB'nin kabul gördüğü Moderna, BioNTech, AstraZeneca ya da Johnson&Johnson aşıları olmayanlar alınmayacak. Türkiye'nin ilk yerli aşısı olan Turkovac yaptıranlar, hiç aşı olmamış sayılacak. İşte detaylar...

Türklerin yoğunlukta yaşadığı ülke Almanya, Türkler'e verilecek vize şartlarını yeniledi. 7 Ocak 2022'de yapılan güncellemeye göre, 'Almanya'da geçerli olan aşılardan yaptırmayanlar, hiç aşı olmayanlar; negatif testi olsa dahi ülkeye alınmayacak. 

Türkiye'nin yerli koronavirüs aşısı Turkovac aşısı olanların da Almanya’ya alınmayacağı duyurulurken, bu aşıyı yaptıranların hiç aşı olmamış sayılacakları öğrenildi. Alınan bilgiye göre ülkeye yalnızca Avrupa Birliği’nin (AB) tanıdığı aşıları yaptıranlar girebilecek. Öte yandan, Türkiye ve Almanya’da türeyen 'Alman vizesi şirketlerine' gidilmemesi belirtildi.

Tam aşılarını olmayıp da, Almanya'ya girmesi gerekenler (duruşma, mahkemede şahitlik gibi) bu 'zorunluluk' durumlarını kanıtlamaları halinde, karantina şartıyla girebilecek. Aşılarını yaptırmamış olan kişiler ise, vize başvurusunda bulunabilecek ama vizesi olsa dahi Moderna, BioNTech, AstraZeneca ya da Johnson&Johnson aşılarını olmamışsa, Almanya'ya alınmayacak.

İKİ DOZ TURKOVAC DA YETERSİZ

Sözcü'nün haberine göre, ''Zorunlu seyahat nedeni yoksa da aşı olmamış kişiler başvurabilir. Fakat ülkeye girişe, tüm dozlar tamamlanınca izin verilecek.'' diye özetlendi. Türk aşısı Turkovac da, Çin aşısı ve Rus aşısı gibi Almanya'da geçerli görünmüyor. Turkovac aşısı olanlar, iki dozunu da olsa bile Almanya'ya giremeyecek.

Türkiye'den seyahat kısıtlamaları devam ettiği için, korona virüsü kurallarına hep uyulması da istenirken, aşılarla ilgili Robert Koch Enstitüsü'nün sitesine bakılması tavsiye edildi. Bu sitede, AB'nin tanıdığı dört aşı dışında aşı bulunmuyor.

Ayrıca Alman ARD televizyonu, Turkovac'ın henüz bütün test sonuçları verilerinin açıklanmadığını ve şüpheyle yaklaşımlar olduğunu açıkladı.

ARD, Erciyes Üniversitesi'nin etkinliğini yüzde 100 olarak açıklamasına rağmen, aşının etkisinde şüpheler olduğunu belirtti. ARD, ''Etkinlik olarak Çin aşısına benzeyen bir vektör aşı. Henüz aşılanmamış ve milliyetçilik sloganlarına ihtiyaç duyanlara yapılabilir. Yandaş medya, bu aşıyı Erdoğan'ın sözleriyle övüyor ama bilim adamları çalışmanın üçüncü doz sonuçlarının açıklanmasını talep ediyor.'' değerlendirmesini yaptı.

'VİZE İÇİN TEK YETKİLİ İDATA'DIR'

Türkiye'deki 'Alman vize merkezi' gibi, Almanya'da da son zamanlarda benzer ve resmi olmayan 'Alman vize şirketleri' açıklaması da Berlin'in dikkatinden kaçmadı.

Alman Dışişleri Bakanlığı, bu şirketlere gidilmemesi önerisinde bulundu.

Açıklamadan dikkat çeken detaylar şu şekilde;

''Tek yetkili, harici hizmet sağlayıcısı iDATA'dır. Üçüncü şahıs ve şirketlerin Vize Bölümü'ne veya randevu sistemine erişimi yoktur. İşlem için Vize Bölümü tarafından sadece vize ücreti (en fazla 80 Euro) tahsil edilir. Ayrıca iDATA, 32,81 EUR (en fazla) tutarında hizmet bedeli alır. Vize başvuru formları, bilgi notları ve randevu kaydı oluşturulması ücretsizdir.''