İBB'nin ücretsiz verdiği suya Bakanlıktan vergi engeli

İBB'nin ücretsiz verdiği suya Bakanlıktan vergi engeli
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) vatandaşlara ücretsiz sunduğu "İnsani su hakkı"ndan Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın vergi aldığı ortaya çıktı.

Karar’ın yer haberine göre ‘İnsani Su Kullanım Hakkı’na vergi engeli getirildi. İstanbulluların kullandıkları suyun bir kısmını İBB, İSKİ abonelerine bedava olarak veriyordu. İBB'nin bu uygulaması önce Sayıştay engeline takılmış ve engellenmişti. İBB aldığı yeni bir karar ile uygulamayı yeniden yürürlüğe koydu. İBB'nin halka verdiği bedava su uygulaması bu defa de 'vergi' engeline takıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı İstanbulların kullandığı bedava sudan vergi almaya başladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 2019 senesinde verdiği kararla, İstabul'da hanede tüketilen her 2,5 metreküp suyun 0,5 metreküpünü "İnsani Su Hakkı" çerçevesinde bedava veriyor. İBB'nin bu uygulamasından 1 Ocak 2022 itibariyle vergi alındığı meydana çıktı. Hibe sudan vergi alındığı, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) su faturalarına yazdığı uyarı notu ile ortaya çıktı.

İBB'nin 2019 senesinde yürürlüğe soktuğu "İnsani Su Hakkı" uygulaması Sayıştay'ın 2020 senesi İSKİ Denetim Raporu'nda mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle durdurulmuş, sonrasında İBB Meclisi'nin verdiği yeni bir kararla yeniden yürürlüğe sokulmuştu.