ABD ekonomisi alarm veriyor: 40 yıllık tarihi zirveyi gördü

ABD ekonomisi alarm veriyor: 40 yıllık tarihi zirveyi gördü
ABD'de aralık ayının tüketici fiyat endeksi önceki seneye göre yüzde 7 artış gösterdi. Böylelikle ABD'de enflasyon 1982'den bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı.

Artan gıda, konut ve kişisel ihtiyaç harcama masrafları ABD'deki hane ekonomisine gittikçe yükselen bir ekonomik baskı oluştururken, ülkedeki enflasyon yeni bir rekore imza attı.

Açıklanan raporlara göre geçtiğimiz Aralık ayında tüketicilerin ödemek zorunda kaldığı ücretler geçen seneye göre yüzde 7 oranında artış gösterdi. Bu kapsamda yüzde 7'ye ulaşan yıllık enflasyon, 1982'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.
Aralık ayında tüketici fiyatları aylık bazda ise yüzde 0,6 artarken, bu veriye ilişkin beklenti yüzde 0,5 olarak belirlenmişti.

Çekirdek enflasyon göstergesi olarak kabul gören gıda ve enerji hariç tüketici fiyat endeksi Aralık ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,5 yükseldi. Beklenti yüzde 5,4 yönündeydi.

ABD MERKEZ BANKASI SİNYAL VERMİŞTİ

Verilerden önce açıklamada bulunan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, yüksek enflasyonun ABD’deki ekonomik düzelme için “ciddi bir tehdit” olduğunu ve Fed’in enflasyonu dizginlemek için gerekeni yapacağını kaydetmişti.

Powell, “Enflasyonun beklenenden daha uzun süre yüksek seviyelerde kaldığını görürsek, faiz oranlarını zaman içinde daha fazla artırmak zorunda kalırsak, artırırız” diye konuşmuştu.