Kanada'dan aşı olmayanlara sağlık vergisi

Kanada'dan aşı olmayanlara sağlık vergisi
Kanada'nın Quebec eyaletinde aşı olmayan vatandaşlara sağlık katkısı adıyla yeni bir vergi yüklenmesi gündeme geldi.

Kanada'nın Quebec eyaletinde, koronavirüs aşısı olmayanlara, “ sağlık katkısı” ismi altında vergi getirilmesi gündeme geldi.

Eyalet Başbakanı Francois Legault, gazetecilere yaptığı açıklamada mesele ile alakalı kanuni düzenlemenin şimdilik tamamlanmadığını açıkladı. Legault, sağlık sebepleri nedeniyle aşı olamayanların bu uygulamadan muaf olacağını söyledi.

Aşı olmayanların diğer vatandaşların üstüne mali yük yüklediği fikrini belirten Legault, bu eyaletin maliye bakanlığının aşı olmamakta ısrar eden çok sayıda vatandaşın ek katkı payı ödemesi hususunda kararlı olduğunu belirtti.

Legault, katkı payının 100 Kanada dolarından (79,50 ABD Doları) az olmayacağını kaydetti.

YOĞUN BAKIMDAKİLERİN YARISI AŞISIZ

Eyalette aşı olmayanların oranının yüzde 10 olduğunu söyleyen Legault, yoğun bakım hastalarının da yaklaşık yarısını aşı olmayanların oluşturduğunu söyledi.

Eyalet hükümetinın aşı olmayanlar için vergi vermeyi mecburi kılmasının, eyalette yoğun tartışmalara neden olması bekleniyor. Bu vergiye yapılacak kanuni itirazlarla alakalı son sözü mahkemeler söyleyecek.

Quebec, koronavirüs salgınından en fazla etkilenen eyaletlerden birisi. Kanada’da ilk defa 29 Kasım 2021'de belirlenen Omicron varyantı, ülke çapında hızla yayılmayı sürdürüyor.