AK Partili 3 başkana hapis cezası! Görevden alınmaları istendi

AK Partili 3 başkana hapis cezası! Görevden alınmaları istendi
Şırnak'ta AK Partili Belediye Başkanları Sait Ürek, Cevher Benek ve eski Şenoba Belediye Başkanı Sabri Babat hakkında ihaleye fesat karıştırma suçundan hapis cezası kararı verildi. Mahkeme ayrıca başkanların görevden alınması için İçişleri Bakanlığı'na yazı yazdı.

Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Şırnak'ın Uludere Belediyesi ile bu ilçeye bağlı Hilal ve Şenoba belde belediyelerinin ihalelerinde rüşvet alınıp verildiği ve ihalelere fesat karıştırıldığı iddiasıyla 32 sanık hakkında 2013 senesinde açılan davada karar verdi. 6 Ocak'ta son duruşması gerçekleştirilen davada içlerinde Şırnak Uludere Belediye Başkanı AK Partili Sait Ürek, Hilal Belediye Başkanı AK Partili Cevher Benek ile bir önceki dönem Şenoba Belediye Başkanlığı vazifesi yapan AK Partili Sabri Babat hakkında ihaleye fesat karıştırma suçundan 3 senede 4 sene 5 aya dek değişen sürelerde hapis cezası verildi.

2011 ile 2012 senelerinde gerçekleştirilen ihaleler ile alakalı suçlamaların olduğu iddianame ve bilirkişi raporlarının detayları da mahkeme kararıyla meydana çıktı. Kararda bulunan tespitlere göre şu anda Uludere Belediye Başkanlığını yapan Sait Ürek, 2012 senesinde AK Parti Uludere İlçe Başkan Yardımcılığı vazifesinde olduğu dönemde Şenoba ile Hilal belde belediyelerinin kanalizasyon yapımı, kanalizasyon için inşaat malzemesi alımı, yol, duvar ve sulama kanalları yapım işi ihalelerine fesat karıştırdı. Sait Ürek'in, kardeşi Hüseyin Ürek ile beraber kurduğu şirketle ihalelere girdiği, aynı zamanda Mustafa Ürek ve Hasan Ürek kardeşlerin kurduğu diğer şirketle beraber hareket ettiği ve rekabet ortamını önlediği belirlendi. Bu şekilde TCK'nın 235. maddesinde geçen ihaleye fesat karıştırma suçunu işlediğine karar veirlen Sait Ürek hakkında 3 sene 1 ay 15 gün hapis cezası verildi.

2009 senesinden beri Hilal Belediye Başkanlığını yapan Cevher Benek de, belediyenin içme suyu şebeke yapım ile kanalizasyon yapım ihalelerine fesat karıştırmakla itham edildi. Benek, ihaleye katılmak isteyen ya da katılan kişilerin ihale koşullarını ve özellikle fiyatı etkilemek amacıyla aralarında açık ya da gizli anlaşma yapmak suretiyle üstüne atılı ihaleye fesat karıştırma suçunu işlediği belirtilerek 3 sene 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Benek hakkında bunun dışında, sanıklardan birinden rüşvet almak suçundan da 3 sene 4 ay hapis cezası verildi.

Mahkeme kararında öte yandan şu anda belediye başkanlıkları süren Sait Ürek ve Cevher Benek hakkında mahkumiyet kararlarının kesinleşmesi beklenmeden görevden alınmaları amacıyla İçişleri Bakanlığına bildirimde bulunulmasına karar verildi. Öte taraftan 2007 ile 2019 seneleri arasında Şenoba beldesinin belediye başkanlığını üstlenen Sabri Babat hakkında ise, ihale yetkisi olduğu belediyenin kanalizasyon yapım işleri ile alakalı açılan ihalelere fesat karıştırma suçundan 4 sene 5 ay 10 gün hapis cezasına hükmedildi.