Tekmeci Yusuf Yerkel'in Ticari Ateşe olarak atanmasına Almanya'dan tepki: "Atamayı iptal edin"

Tekmeci Yusuf Yerkel'in Ticari Ateşe olarak atanmasına Almanya'dan tepki: "Atamayı iptal edin"
Soma'da polislerin yere yatırdığı madenciyi tekmeleyen fotoğrafıyla akıllara kazınan Yusuf Yerkel'in Frankfurt'a Ticari Ateşe olarak atanmasına Almanya'dan da tepki geldi. Sendikalar ve gençlik dernekleri eyleme hazırlandıklarını bildirdi.

Manisa Soma'da 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden kazasından sonra eylem yapan işçiye tekme atan, daha sonra 'Ayağım incindi' diyerek rapor alan dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan’ın “Özel Kalem Müdür Yardımcısı” Yusuf Yerkel’in 6 bin euro (93 bin TL) maaşla Frankfurt Başkonsolosluğu’na Ticari Ateşe olarak atanmasına tepkiler büyüyor.

Sözcü'den Ali Gülen'in aktardığına göre Alman Sendikalar Birliği (DGB), Yusuf Yerkel'in atanmasını protesto etmek için hazırlık yapıyor. Frankfurt İşçi ve Gençlik Derneği de “Kentimizin bütün emek ve demokrasi güçleriyle, bu işçi- emekçi düşmanının yüzünü herkese göstereceğiz” duyurusu yaptı.

Atama kararının geri çekilmesinin istendiği açıklamada “Maden işçisini tekmeleyen dönemin Başbakanı Erdoğan'ın Özel Kalem Müdür Yardımcısı Yusuf Yerkel'in, Frankfurt'a Ticaret Ataşesi olarak atanmasını şiddetle kınıyoruz. Bu atamanın durdurulmasını talep ediyoruz. Karar geri çekilmezse, buna seyirci kalmayacağımız şimdiden duyuruyoruz. Attığı tekme için ödüllendirilmiştir. Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu'na bağlı gençlik derneği olarak bu atamaya seyirci kalmayacağız” ifadelerine yer verildi.

Hessen Eyaleti Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Turgut Yüksel de atamanın kabul edilebilir bir şey olmadığını söyleyerek, “Soma'daki facianın mağduru bir madenciye insafsızca saldıran bir kişinin, Türkiye'nin ticari ilişkilerini takip için Frankfurt'ta diplomat olarak gönderilmesi kabul edilir değil. Onu burada sıcak karşılayacağımızı kimse düşünmesin. Soma felaketinin siyasi simgesidir. Bu atamanın, Hessen Eyalet Hükümeti, Frankfurt makamları ile Türkiye temsilcilikleri arasındaki ilişkiyi zedelemesinden korkarım” ifadelerini kullandı.