Kredi kartıyla bahşiş dönemi başlıyor: Bahşişin %5’i vergi olarak devlete akacak

Kredi kartıyla bahşiş dönemi başlıyor: Bahşişin %5’i vergi olarak devlete akacak
Türkiye’de kredi kartı ile bahşiş dönemi başlıyor. Eğer teklif kabul edilirse verilen bahşişin %5’i vergi olarak devlete aktarılacak.

Türkiye’deki yiyecek ve içecek sektörünün yüzde 25’ini temsil eden Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği  (TURYİD) başkanı Kaya Demirer kredi kartıyla bahşiş için çalışma yaptıklarını dile getirdi.  Demirer, ilk hedeflerinin işletmelerde verilen bahşişlerin kredi kartıyla ödenmesinin yolunu açmak olduğunu belirtti.

EMEKÇİYE VERİLEN BAHŞİŞİN %5’i VERGİ OLARAK DEVLETE AKACAK

Türkiye'de faaliyete geçmesi için hazırlıkları yapılan 'kredi kartıyla bahşiş' için önemli bir iddia ortaya atıldı. Buna göre TURYİD Başkanı Demirer'in girişimlerde bulundukları ve kredi kartıyla bahşişten 1 milyonu aşkın çalışanın faydalanacağını söylediği teklif kabul edilirse  verilen bahşişin %5’i vergi olarak devlete aktarılacak. Böylelikle emekçiye verilen bahşişe devlet ortak olacak. 

Genel kurul sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demirer, bu konuda girişimlerde bulunduklarını ve kredi kartıyla bahşişten 1 milyonu aşkın çalışanın faydalanacağını belirtti. Uygulamaya çalışanların da sıcak baktığını belirten Demirer, "Burada vergi olarak yüzde 5 stopaj olabilir. Bahşiş kartla ödenirse devletin geliri 1 milyar TL artabilir. Gelir İdaresi Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı ile konuşuyoruz. Tabii maaşı biz ödüyoruz ama bahşiş bizden değil. O yüzden 10 lira maaş veriyorsam 10 liranın kıdem ve ihbar tazminatını ödemeliyim. Bahşiş kalemine karışmamalıyım. Çalışma Bakanlığı'na bu yaklaşımımızı aktaracağız." diye konuştu.