HDP'li Gergerlioğlu'dan basın kanunu teklifi

HDP'li Gergerlioğlu'dan basın kanunu teklifi
HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, basın kartlarının dijital medyayı da kapsayacak şekilde meslek örgütleri tarafından verilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na kanun teklifi verdi. Gergerlioğlu, “Basın kartı imkânı dijital basın çalışanlarına da sağlanmalıdır” dedi.

HDP Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, Çalışan Gazeteciler Günü'ne ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a soru önergesi verdi. Basın kartlarının internet medyasını da kapsayacak şekilde meslek örgütleri tarafından verilmesi için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi veren Gergerlioğlu, "Özellikle dijital basına söz konusu Basın Kanunu çerçevesinde basın kartı verilememesi, halkın bilgi edinme hakkına getirilen bir kısıtlama niteliği arz etmektedir." dedi.

Basın kartları çalışan tüm gazeteciler için mesleği icra etme konusunda önemli bir unsurdur. Yazılı basında basın kartına ulaşım varken, dijital basında çalışan gazeteciler için durum böyle değil. HDP'li Gergerlioğlu'da dijital basına söz konusu Basın Kanunu çerçevesinde basın kartı verilememesini, halkın bilgi edinme hakkına getirilen bir kısıtlama olarak yorumlamış ve  yaşadığımız ve giderek dijitalleşen çağın gereklilikleri göz ardı etmeden dijital basın çalışanlarına da basın kartı imkânının sağlanması gerektiğini savunmuştur.

Gergerlioğlu, hazırladığı kanun teklifinin gerekçesinde, şu ifadelere yer verdi;

"Demokrasinin bir gereği olan özgür basının temini için ilk başta gazetecilik mesleğini ifa edenlerin basın kartına ulaşabilmesi gerektiği de şüphesizdir. Bu noktada basın kartlarının devlet tarafından verilmesi demokrasinin temini için soru işareti oluşturmaktadır. Bu soru işaretlerinin giderilmesi ve özgür basının temini adına meslek örgütleri tarafından akredite edilen Basın Kartı Kurulu kurulmalı ve basın kartı verme yetkisi bu kurulda olmalıdır.”