3 aydır cezaevindeydiler! Boğaziçili öğrenciler hakkında mahkemeden karar çıktı

3 aydır cezaevindeydiler! Boğaziçili öğrenciler hakkında mahkemeden karar çıktı
Boğaziçi Üniversitesi’ndeki rektör atamalarına karşı protestoda seslerini duyurmak isterken gözaltına alınan Enis Berke Gök ve Perit Özen hakkında mahkemeden karar çıktı. Hürriyetleri elinden alınan iki tutuklu öğrencinin adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verildi.

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki rektör atamalarına karşı protestolarda gözaltına alınarak haklarında 5 yıl 3’er aydan 25 yıl 6’şar aya kadar hapis istemiyle dava açılan 2'si tutuklu 14 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi bugün hâkim karşısına çıktı. Tutuklu öğrencilerden Enis Berke Gök ve Perit Özen hakkında tahliye kararı verildi.

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne yapılan atamaları protesto etmek için kampüste yaptıkları eylem sırasında gözaltına alınan öğrencilerden Enis Berke Gök ve Caner Perit Özen 6 Ekim’de tutuklanmıştı. Gök ve Özen ile birlikte toplam 14 öğrencinin yargılandığı davanın ilk duruşması İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

"TAYYİP ERDOĞAN BANA 'TERÖRİST' DİYORDU"

Duruşmada ilk savunmalar alınmaya başlandı. Suçlamaları kabul etmediğini belirten tutuklu öğrencilerden Enis Berke Gök, şunları söyledi: "Aslında her şey, tutuklanmamın bir gün öncesinde başladı. Telefonuma gelen mesajda bir link vardı. Anadolu Ajansı’nın haber linki. Tayyip Erdoğan bana 'Terörist' diyordu. Haberi yanımdakilere gösterdim, onlar da şaşırdılar. Birkaç saat telefonla arandım. Büyük ihtimalle tutuklanacağımı söylediler. Okuldaki sivil polisler beni takip ediyordu. Bu sırada çevik kuvvet sivil polisler beni bekliyordu. Çıktığım anda üzerime çullandılar. Gözaltı aracında can dostum beni bekliyordu. 5 arkadaşımızı daha getirdiler. Darp raporu için 3 hastane gezmişizdir. Sonunda bir tanesine karar kılabildiler. Tekrar araca bindirildik, ters kelepçe uygulandı. İşkenceler bundan sonra da bitmeyecekti. 'Faşizme karşı omuz omuza' sloganı attık. Sonra tutuklandık. Faşizmin bir başka yüzü. İtmeler kakmalar, emir vermeler, verilmeyen yemekler… Olmayan sıcak su, verilmeyen kitaplar, geç verilen ders notları, giremediğim dersler… Asla işleme alınmayan dilekçeler, verilmeyen mektuplar… 50 gün hücrede kalınca insan unutabiliyor. Yoksulluğa ve insanın insanı ezmesine karşı çıkmamdan dolayı mı tutukluyum? Birazdan öğreneceğim tutsaklığa devam mı yoksa tamam mı?”

"DERSLERİMİN BAŞLADIĞI GÜN TUTUKLANDIM"

Tutuklu sanık Caner Perit Özen de “Boğaziçi direnişine başından beri destek verdim, hala da aynı yerdeyim" diyerek, şunları dile getirdi: "Amacımız üniversitenin özgür, özerk bir yapıya kavuşmasını sağlamak. Olayın gerçekleştiği gün 4 Ekim’de okula gittim. Okulda zaman geçirdikten sonra Naci İnci, rektörlük binasından çıkış yapıyordu. Biz de tepki gösterdik. Okulda bu tarz manzaralara Melih Bulu atandıktan sonra her gün rastlayabilirdiniz. Herhangi bir sıkıntı yaşamadım olay sırasında evime gidecektim. Twitter’da Recep Tayyip Erdoğan açıklama yapmış, ‘bunlar gizli teröristlerdir, bunları üniversitede okutmayacağız’ diyordu. Sonra yokuş çıkmaya başladım, evim yaklaşık iki dakika uzaklıkta. Etrafımı 10 tane erkek çevirdi, buyurun dedim arabaya bindirdiler. Sebebini söyleyin dedim, söylemek zorunda değiliz diyerek zorla bindirdiler. Mukavemet göstermedim, ters kelepçe işkencesine maruz kaldım. 4 saat böyle bekledim. Vatan Emniyet’te ifademi verdim, ifademi alırken kargacık burgacık resim gösterdiler. Kendimi teşhis edemeyip ilk ifademi verdim. Savcılıkta ifademi verdim ve 6 Ekim’de derslerimin başladığı ilk günde tutuklandım.”

ADLİ KONTROL ŞARTIYLA TAHLİYE

Özen ve Gök, duruşmaya SEGBİS ile bağlandı. Savunma yapan öğrenciler, suçlamaları kabul etmedi. Mahkeme ara kararını açıkladı. Tutuklu iki öğrencinin adli kontrol şartıyla tahliye edilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.