Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev halka Rusça seslendi

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev halka Rusça seslendi
Kazakistan'da halk zamlara karşı sokaklara dökülürken Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev halka sesleniş konuşmasında orduya ateş açma talimatı verdiğini açıkladı. Tokayev'in bu konuşmayı Rusça yapması ise tepkileri katladı.

Kazakistan'da 2 Ocak tarihinde başlayan akaryakıt zammı eylemleri ülkeyi yangın yerine çevirdi. Hükümetin istifası ve ülke çapında OHAL kararına karşın inmeyen tansiyon, eylemlerin çatışmalara dönmesiyle 26 eylemcinin ve 18 polisin yaşamını yitirmesine sebep olurken, görevliler bu sayının yükselmesinden endişe duyuyor.

Günlerdir süren protestoların sonrasında bu sabah anayasal düzenin büyük ölçüde tesis edildiğini duyuran Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, halka sesleniş konuşmasıyla da dünya gündemine bomba gibi düştü.

Yaptığı halka sesleniş konuşmasında kolluk kuvvetlerine ve orduya 'teröristlere' karşı ikaz yapmadan öldürmek amacıyla ateş açma talimatı verdiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Tokayev'in bu mesajı ülkedeki tansiyonun daha da yükseleceği yorumlarına sebep olurken, 10 dakikalık konuşmasını Rusça yapması ise tartışmalara sebep oldu.

Kazakistan'da tansiyonun tırmanmaya başladığı günlerde Rusya'dan yardım istemesiyle bir kesimin büyük tepkisini alan Tokayev'in bugün gerçekleştirdiği konuşmada hızlı eylemi ve barış gücü askerleriyle alakalı çağrısına verdiği destek için Rusya lideri Vladimir Putin'e teşekkür etmesi de tartışılmıştı.