Cumhurbaşkanı kararıyla orman sınırları daraltıldı

Cumhurbaşkanı kararıyla orman sınırları daraltıldı
Cumhurbaşkanı kararıyla Mersin ve Ankara'da 376 bin 437 metrekare ormanlık alan orman sınırları dışına çıkartıldı. Alanın imara açılmasından endişe ediliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile bazı bölgelerin orman sınırı dışına çıkartılmasına ve orman sınırlarında değişiklik yapılmasına yönelik kararlar sürüyor. Dün yayımlanan Resmi Gazete’de Kastamonu ve Manisa illerinde yer alan 714 dönüm ormanın Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla orman hudutları dışına çıkartıldığı açıklanmıştı.

Bugünkü Resmi Gazete’de de toplam 376 bin 437 metrekare ormanın, orman hudutları dışına çıkartıldığı duyuruldu.

Kararda, dünkü Cumhurbaşkanı Kararı’nda olduğu gibi, “Bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmeyen ve tarım alanına dönüştürülmesi de mümkün olmayan alanlar” cümlesi dikkatlerden kaçmadı.

"TARIM ALANINA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ DE MÜMKÜN OLMAYAN"

6 Ocak tarihli 5085 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’nın ekinde şu sözlere yer verildi:

"Mersin ve Ankara’da bulunan, bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmeyen ve tarım alanına dönüştürülmesi de mümkün olmayan yerlerden veya üzerinde 28 Nisan 2018 tarihinden önce yerleşim yeri bulunan yerlerden olan, ekli krokiler ile listelerde sınır ve koordinatları gösterilen alanların orman sınırları dışına çıkartılmasına karar verilmiştir."

Kararda geçen "tarım alanına dönüştürülmesi de mümkün olmayan" ifadesi bölgenin imara açılacağı iddialarını gündeme getirdi.

Karar çerçevesinde, orman sınırı dışına çıkartılan alanların iki katından az olmamak şartıyla devletin hüküm ve tasarrufu altında ya da Hazine'nin özel mülkiyetinde olan taşınmazlardan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından Orman Genel Müdürlüğü'ne orman tesis etmek üzere tahsis gerçekleştirilecek.