Bakan Nebati'den 14 lirayı zorlayan dolara 'dengeye oturdu' yorumu

Bakan Nebati'den 14 lirayı zorlayan dolara 'dengeye oturdu' yorumu
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 13,40 lira olan dolar kuru seviyesi için "Kur artık tartışılır olmaktan çıktı, dengeye oturdu" ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, MÜSİAD yönetimi ile bir araya geldiği toplantıda açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati TL'yi destekleyici yeni enstrümanlar ile alakalı olarak "TL'yi güçlendirecek enstrümanlarımızı sunduk, dönem bu enstrümanları kullanma dönemi. Birilerinin bize söylediği ve öğrettiği şeyin dışına çıkıyoruz, bu yolda yürümeye devam edeceğiz. Kur artık tartışılır olmaktan çıktı. Döviz kurları dengeye kavuştu" ifadelerini kullandı.

Bakan Nebati'nin açıklamasından öne çıkanlar şu şekilde:

"Cari işlemlerdeki iyileşme sürüyor - Yeni ekonomik modelle birlikte düşük cari açıktan cari fazlasına geçeceğiz. Ortodoks politikaları kenara bıraktık. Bütçe disiplininden taviz vermemek koşuluyla yolumuza devam edeceğiz"

Artık ayda 20 milyar dolar ihracatla yolumuza devam ediyoruz. 2021'de ithalat yıllık yüzde 23,6 arttı. İhracat 32,9 arttı yani dış ticaret açığı 7,8 oranında azalarak 45,9 milyar dolara geriledi. Turizmde tarihi rekorlar kırdık. İlk defa Akdeniz ülkelerinden fazla turist kabul ettik. Salgına ve kapanmalara rağmen 29 milyon turistle 24 milyar doları aşan turizm geliri elde ettik. Bu yıl bunu da aşacağız ve rekorlarımızı kıra kıra yolumuza devam edeceğiz. Kişi başına düşen turizm geliri artarak devam edecek.

TL'yi güçlendirecek enstrümanlarımızı sunduk, dönem bu enstrümanları kullanma dönemi. Birilerinin bize söylediği ve öğrettiği şeyin dışına çıkıyoruz, bu yolda yürümeye devam edeceğiz. Kur artık tartışılır olmaktan çıktı. Döviz kurları dengeye kavuştu."

KUR GEÇEN SENEYE GÖRE YÜZDE YÜZE YAKIN YÜKSELDİ

Bakan Nebati'nin kurla ilgili 'Dengeye kavuştu' açıklaması tepkilere neden oldu. Sosyal medyada vatandaşlar geçen sene 7,30 lira seviyesinde olan ve bugün itibariyle 13,40 lirada olan dolar kurunun 'normal' olarak algılanmasına tepki gösterdi.