Yapay zeka bir çocuğun canına kastetti! Annesi o anları anlattı

Yapay zeka bir çocuğun canına kastetti! Annesi o anları anlattı
Amazon'un sesli asistanı Alexa, 10 yaşındaki bir çocuktan prize bozuk para sokmasını istedi. Çocuğun annesinin duyurduğu olay yapay zeka ile ilgili sorunları yeniden gündeme taşıdı.

Amazon’un Alexa adlı sesli asistanı, 10 yaşındaki bir çocuğa bir “meydan okumanın” bir parçası olarak kendisine ‘ elektrik vermesini’ önerdi.

Kristin Livdahl adlı kadın, olanları Twitter sayfasından paylaştı. Livadh, kızının eve geldiği zaman Alexa’dan kendisi için bir meydan okuma önerdiğini belirtti. Amazon Alexa ise bu isteğe karşılık ‘İşte internette bulduğum bir meydana okuma’ cevabını verdi.

Alexa, “İşlem çok kolay: Bir telefon şarj cihazını duvar prizinin yaklaşık yarısına kadar takın, sonrasında açıkta kalan uçlara bir bozuk para dokundurun.” dedi.

Livadh, “Tam oradaydım ve Hayır, Alexa, hayır!” diye çığlık attım. Neyse ki kızım böyle bir şey yapmayacak kadar akıllı.” dedi.

AMAZON AÇIKLAMA YAPTI

Amazon, olanların sonrasında yayımladığı açıklamada veri tabanında değişikliğe gidildiğini ve bir daha böyle hatalar olmaması için tedbir aldıklarını açıkladı.

Bir Amazon sözcüsü yaptığı açıklamada, “Müşteri güveni, yaptığımız her şeyin merkezinde yer alıyor ve Alexa, müşterilere doğru, alakalı ve yararlı bilgiler sağlamak için tasarlandı.” ifadelerini kullandı. Yetkili, “Bu hatanın farkına varır varmaz, düzeltmek için hızla harekete geçtik.” açıklamasını yaptı.

Google, Siri ve Alexa gibi sesli asistanlar bilgilerini yaygın arama motorlarından sağlar, fakat bilgileri etkin bir biçimde kontrol etme yeteneğine sahip değildir ve bu sebeple yanlış ya da rahatsız edici sonuçlar verebilir.

Aralık 2020’de Alexa’nın komplocu ve ırkçı sözleri tekrar ettiği belirlenmiş, hatta Alexa'nın bazı dinlere saygısızlık ettiği iddia edilmişti.

2018’de Apple’ın Siri sesli asistanı, birisinin, ABD Başkanının Wikipedia sayfasını değiştirmesi ve Siri’nin bilgileri oradan çekmesi sonucunda Donald Trump’ı erkek cinsel organı olarak betimlemişti.