Milyonları ilgilendiriyor! Bu belge olmadan araç kullanmanın cezası bin 606 lira

Milyonları ilgilendiriyor! Bu belge olmadan araç kullanmanın cezası bin 606 lira
İçişleri Bakanlığı genelgesiyle yürürlüğe giren ve mecburi tutulan psikoteknik belgesini bulundurmayan sürücüye, bin 606 lira ceza uygulanacak.

Türkiye’de 6,5 milyon ticari araç ve 8 milyon ticari araç sürücüsü bulunuyor. 

Sürücü hatasından kaynaklı trafik kazalarını en aza indirmek, sürücünün trafiğe çıktığı andan itibaren hafıza ve hız kontrolü gibi durumlarda davranış ve tepkilerini belirlemek üzere uygulandığı söylenen psikoteknik testi, İçişleri Bakanlığı genelgesiyle yürürlüğe girdi. 

Ticari araç kullanan bütün şoförlerin mecburi psikoteknik testlere tabi olmaları gerektiğini dile getiren Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Merkezleri Dernek Başkanı Cengizhan Kutlu, yıl başı ile birlikte birlikte olumlu test raporlarının önce e-devlet sisteminde daha sonra Polis Bilgi Sistemi (Polnet) ve jandarma sistemlerinde takibi yapılıp görülebileceğini kaydetti. Kutlu, “Olumsuz veya olmayan test raporu bu sistemlerde yer almayacaktır. Psikoteknik test raporu olmayan ticarî araç kullanıcıları, yeni yıldan itibaren bin 606 liralık bir cezai işlemle karşılaşacaklardır" ifadelerini kullandı.

Kutlu, "Psikoteknik test sistemine girdikten 45 gün içinde bir psikiyatriste muayene olup, oradan da olumlu sonuçlandığı süreden itibaren e-devlet entegreli Polnet sisteminde gözükmektedir. 1,5 saatlik test sırasında bu sürede sürekli dikkat testi, muhakeme testi, koordinasyon testi, seçici dikkat testi, hız mesafe tahmin testi, çarpışma tahmin testi, görsel algı bellek testi, kişilik testi, görsel süreklilik testi, çevresel görsel görüş testi, tepki hızı testi ve trafiğe ilişkin görüş testi olmak üzere 12 ayrı test yapılarak riskli sürücüleri belirleyip, bu riskli sürücüleri trafikten uzaklaştırıp kazaları en aza indirmek hedefleniyor. Bu test ve rapor ücreti de 325 lira” diye konuştu.