Çin ile Elon Musk'ı BM’ye şikayet etti: Musk'a tepki yağdı

Çin ile Elon Musk'ı BM’ye şikayet etti: Musk'a tepki yağdı
Pekin yönetimi, Elon Musk'ın sahibi olduğu uzay taşımacılığı şirketi SpaceX'in Starlink uydularını Birleşmiş Milletler'e şikayet etti. Pekin'in şikayetinin ortaya çıkmasının ardından birçok Çinli sosyal medyadan Elon'a tepki yağdırdı.

Çin'le ABD arasında 'uzay' gerginliği devam ediyor. Pekin yönetimi, Elon Musk'ın sahibi olduğu uzay taşımacılığı şirketi SpaceX'in Starlink uydularını Birleşmiş Milletler'e (BM) şikayet ederek, uzay istasyonunun temmuz ve ekim aylarında Starlink uydularıyla çarpışmak üzere olduğunu ve kazaların son anda yapılan manevrayla önlendiğini söyledi.

SpaceX'in uydularının geçtiğimiz yıl içinde iki defa Çin'in uzay istasyonuna çarpmasının son anda engellenmesi üzerine yapılan şikayette, Elon Musk ve ABD'nin Dış Uzay Anlaşması'na uyması gerektiğinin hatırlatılması istendi.

'DEVLETLERİN SORUMLULUĞU VAR'

Pekin yönetimi, Bİrleşmiş Milletler'in Dış Uzayın Barışçıl Amaçlarla Kullanımı Komitesi'ne yazdığı mektupta uzay istasyonunun 1 Temmuz ve 21 Ekim tarihlerinde çarpışmayı önlemek için özel güvenlik önlemleri almak zorunda kaldıklarını söyleyerek, ABD'yi vatandaşı olan Elon Musk konusunda sorumluluk almaya davet etti. 

Pekin yönetiminin gönderdiği mektupta BM Genel Sekreteri'nden, uluslararası uzay hukukunun temelini oluşturan Dış Uzay Anlaşması'na taraf olan tüm ülkelerin sorumluluklarını yerine getirmesi istendi. Mektupta, tüm devletlerin uzayda hem kendi hükümetlerinin hem de hükümet dışı aktörlerin ulusal faaliyetleri konusunda uluslararası sorumluluk taşıdığı ifade edildi.

'TÜM İNSANLIK BEDEL ÖDEYECEK'

Şikayetin duyulmasının ardından Çin'in Twitter'ı Weibo üzerinden Elon Musk'a tepki yağdı. Çinli bir sosyal medya kullanıcısı kullanıcı Starlink uydularını 'uzay çöpü' olarak nitelerken, bir diğeri 'Amerikan uzay savaşı silahları' benzetmesi yaptı. Ayrıca bir kullanıcı da  "Starlink'in riskleri zamanla ifşa oluyor. Onların faaliyetleri yüzünden tüm insanlık bedel ödeyecek" diye yazdı.